Guifre Peguera i Jordi Nogué, aquest dijous a Madrid. (Foto: ACN)
Guifre Peguera i Jordi Nogué, aquest dijous a Madrid. (Foto: ACN)
L'Audiència Nacional

Condemnen dos joves de Mataró a 900 euros de multa per haver cremat una foto del rei

L'Audiència Nacional multa els dos independentistes per "injúries a la Corona". Els fets van passar la Diada de l'any passat a Mataró

RedaccióActualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel Vázquez Honrubia ha condemnat aquest dijous a pagar una multa de 900 euros cadascú a Guifre Peguera Comas i Jordi Nogué Hernández, els dos independentistes imputats per la crema de la foto del rei Joan Carles durant la Diada del 2013 a Mataró. Un cop acabat el judici, el president del tribunal ha avançat la sentència afirmant que els dos joves van cometre una acció "injuriosa" de manera "premeditada" per "desprestigiar a la corona", precisament perquè aquesta és "símbol de la unitat d'Espanya i de la permanència de l'Estat". Vázquez Honrubia ha afirmat que s'ha tractat d'un delicte "contra la Corona i la Constitució" que no es pot emparar en els drets fonamentals.

Durant la vista, els dos joves han negat haver cremat personalment la imatge del monarca, però sí que han admès haver participat amb més gent en l'acció de penjar la foto i haver-la ruixat amb alcohol. Ho justificaven, no com un gest de menyspreu al rei, sinó per denunciar la institució borbònica. Un d'ells ha declarat: "Era una manifestació commemorant els fets de l'Onze de Setembre del 1714, que aquella Diada feien 299 anys. I si es va cremar la fotografia de Joan Carles I és perquè representava la monarquia espanyola, que portava 299 anys reprimint el poble català". La defensa d'un dels condemnats ja ha anunciat que presentarà recurs contra la sentència. 

Guifre Peguera Comas i Jordi Nogué Hernández han arribat a l'Audiència Nacional acompanyats d'una trentena de joves que portaven estelades i samarretes amb el lema "Jo també cremo la foto del rei". Han fet crits demanant l'absolució dels dos acusats. Un ampli dispositiu de la Policia Nacional -fins a sis dotacions- els ha impedit protestar davant l'Audiència Nacional i els ha fet desplaçar fins a la Castellana, uns centenars de metres més avall, on han estat identificats i multats amb 300 euros per reunió no autoritzada. També hi ha estat presents els diputats Joan Tardà (ERC) i Jon Iñarritu (Amaiur), que han assistit al judici com a públic. 

Anar al contingut