Girona

Condemnen a 19 mesos de presó l'encarregat d'un restaurant per induir una cambrera a avortar per conservar la feina

El Jutjat Penal Número 4 de Girona ha condemnat a dinou mesos de presó l'encarregat d'un restaurant gironí, José Luis Rodríguez, que va induir una cambrera a avortar si volia conservar la feina. La sentència considera provat que, en assabentar-se que la noia estava en estat, l'encarregat la va coaccionar perquè perdés la criatura dient-li que, si continuava amb l'embaràs, no li renovaria el contracte. La cambrera va tenir la criatura i va perdre la feina. A més de la pena de presó, el jutjat també ha condemnat Rodríguez a pagar una indemnització de 6.000 euros per responsabilitat civil. L'advocat de la defensa, per la seva banda, ja ha anunciat que presentarà recurs d'apel·lació davant l'Audiència de Girona.

Actualitzat
El jutjat ha donat plena credibilitat a la cambrera i ha condemnat a 19 mesos de presó l'encarregat del restaurant per un delicte de coaccions. En matèria de responsabilitat civil, el magistrat li imposa el pagament d'una indemnització de 6.000 euros i conclou que, en el supòsit que Rodríguez no pagui, el restaurant actuarà com a responsable civil subsidiari.

La sentència recull que l'estiu del 2005 la cambrera va començar a treballar al restaurant mexicà Taco-Taco de Girona. Se li va acabar un primer contracte i la van prorrogar deu mesos més. Al febrer del 2006 va ser quan Yolanda Pablo va saber que s'havia quedat embarassada. Immediatament després, li va fer saber a l'encarregat, que li va donar una setmana de festa. Segons la sentència, quan es va reincorporar, a mitjans de març, Rodríguez la va citar per a una reunió. Una trobada en la qual, segons considera provat la sentència, l'encarregat li hauria advertit que havia d'interrompre l'embaràs o si no, no li renovarien el contracte de treball. La jove, però, va decidir continuar endavant i tenir la criatura.

La sentència recull, en aquest sentit, que, a partir d'aleshores, el clima laboral es va "enrarir" i se li va fer mòbing. Entre altres coses, se l'obligava a carregar neveres i traslladar caixes pesades, "tasques inadequades per a una jove embarassada, i que revelen un clima hostil i una deixadesa en les funcions de l'encarregat", segons indica l'escrit

Quan va finalitzar el contracte, al juliol del 2006, l'empresa no la va renovar i tampoc li va pagar cap mena de liquidació. Aleshores, la cambrera va decidir portar l'empresa als jutjats per acomiadament improcedent, i va rebre una indemnització de 2.000 euros. Més tard, al febrer del 2007, Pablo va denunciar que l'encarregat l'havia coaccionada perquè avortés. El judici es va celebrar a finals de gener, i ara el Penal Número 4 n'ha emès la resolució.

La secretària general d'UGT a Girona, Dolors Bassa, ha valorat positivament la sentència perquè considera que pot servir de precedent per a altres casos que no arriben al jutjat per por.

Mentrestant, l'advocat de la defensa ja ha anunciat que presentarà recurs d'apel·lació davant l'Audiència de Girona.

Anar al contingut