Barcelona

Condemnats a penes d'entre 25 i 43 anys de presó els 9 majors d'edat acusats de l'assassinat d'Isanta

L'Audiència de Barcelona ha fet pública la sentència del "cas Isanta", el jove que va morir durant la Patum de Berga del 2005. Aquesta sentència, que afecta els majors d'edat implicats, és dura. El tribunal condemna set dels nou joves jutjats a 43 anys de presó cadascun per assassinat i homicidi en grau de temptativa, mentre que per als altres dos la pena és de 25 anys perquè s'ha tingut en compte l'eximent d'alteració psíquica. El jutge considera provat que els acusats van participar en una agressió a la víctima i rebutja les tesis de la defensa, que considerava que els nois es van veure immersos en una baralla multitudinària no planificada. Per aquest mateix cas ja van ser jutjats i condemnats els menors d'edat.

Actualitzat
La mort del jove Josep Maria Isanta no es va produir enmig d'una baralla confusa, sinó que va ser producte de l'acció concertada dels acusats contra la víctima, mitjançant un "mecanisme grupal". Segons el tribunal que ha jutjat el cas, el grup va agredir la víctima perquè caigués a terra i després els agressors van formar dos cercles al voltant del jove. Després, un dels acusats va apunyalar Isanta, mentre un altre dificultava que l'auxiliessin terceres persones. El tribunal considera provats aquests fets, i per això condemna els nou acusats majors d'edat per un delicte d'assassinat amb traïdoria, i no per homicidi, com sol·licitava la fiscalia.

Els fets van passar el 27 de maig del 2005, en plenes festes de la Patum. Un grup format per entre 15 i 20 joves, entre ells els nou condemnats, es van desplaçar a la zona on se celebrava un concert i van començar a agredir i increpar altres joves que seguien l'actuació. Onze persones van resultar ferides de diversa consideració. La pitjor part, però, se la va endur el jove Isanta, que va perdre la vida aquella nit, una mort que va tenyir de dol les festes de Berga.

Pels mateixos fets ja van ser jutjats i condemnats l'any passat un total de sis joves, tots ells menors d'edat, a penes d'entre tres i set anys d'internament.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut