Madrid

Condemnats a 50 anys de presó els etarres que van assassinar Miguel Ángel Blanco

L'Audiència Nacional ha condemnat a 50 anys de presó l'exdirigent d'ETA Francisco Javier García Gaztelu "Txapote" i la seva companya Irantzu Gallastegui "Amaia" com a autors del segrest i posterior assassinat del regidor del PP d'Ermua Miguel Ángel Blanco, el 12 de juliol de 1997. Segons fonts de la judicatura, el tribunal també els ha prohibit aproximar-se a la localitat biscaïna durant cinc anys a partir de la seva excarceració. Per manca de proves, la parella d'etarres ha estat absolta de la mort del regidor del PP d'Errenteria José Luis Caso.

Actualitzat
La justícia continua la seva feina de manera paral·lela al procés polític a Euskadi, quan no fa ni 24 hores que el president espanyol, Rodríguez Zapatero, va moure fitxa i va anunciar l'inici de les converses amb ETA.

Durant el tens judici que es va viure la setmana passada, els etarres Javier García Gaztelu, "Txapote", i Irantxu Gallastegi, "Amaia", es van mostrar indiferents i sense cap signe de penediment davant del jutge i els familiars i amics de Miguel Ángel Blanco que eren presents a la sala. Ara, hauran de fer front a una condemna de 50 anys de presó imposada per l'Audiència Nacional com a autors del segrest i posterior assassinat del regidor del PP d'Ermua l'any 1997.

La sentència també prohibeix als dos etarres apropar-se a aquesta població biscaïna durant els 5 anys següents a la seva excarceració i a pagar una indemnització de 500.000 euros a la família del regidor assassinat. La germana de Miguel Ángel Blanco, que durant el judici es va encarar amb els dos etarres i va ser convidada a abandonar la sala, creu que, encara que tard, s'ha fet justícia i confia que compleixin íntegrament el màxim de 30 anys de presó que estableix la legislació. García Gaztelu i Irantzu Gallastegi han quedat absolts en canvi, de l'assassinat del regidor del PP d'Errenteria José Luis Caso per falta de proves.

Les hores prèvies i posteriors a l'assassinat de Miguel Ángel Blanco van fer reaccionar espontàniament milions de persones que van sortir al carrer a tot Espanya i van marcar un abans i un després en el rebuig ciutadà al terrorisme. Ermua va viure amb impotència i indignació aquells fet traumàtics que van acabar amb l'assassinat del regidor del PP després d'haver estat 48 hores segrestat.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut