Buenos Aires

Condemnats 15 exmilitars per participar en el pla Còndor de les dictadures sud-americanes

Sentència històrica a l'Argentina, que es converteix en el primer país que condemna els militars del pla Còndor, el pacte de les dictadures llatinoamericanes per assassinar opositors

RedaccióActualitzat

Després de tres anys de judici ja hi ha veredicte sobre el pla Còndor. La justícia argentina ha condemnat 15 exmilitars per la seva participació en aquest pla, una xarxa d'aliances per exercir terrorisme d'estat contra dissidents teixida per les dictadures de l'Amèrica del Sud en les dècades dels 70 i els 80.

La complicitat de les diferents dictadures sud-americanes ha quedat demostrada en aquest històric judici contra una vintena d'exmilitars argentins i uruguaians.

Se'ls ha condemnat a penes d'entre 10 i 25 anys de presó per la desaparició, mort i tortura de 105 persones de diferents països, com l'Uruguai, el Paraguai, Xile, Bolívia o l'Argentina, assassinades pels militars sud-americans, que amb el pla Còndor van crear un sistema de coordinació repressiva per fer desaparèixer els opositors a les dictadures. Entre els acusats, l'expresident de l'Argentina Reynaldo Bignone, condemnat a 20 anys de presó

La causa ha necessitat 16 anys d'instruccions judicials i 3 anys més de vistes orals. Els acusats no eren a la sala en el moment de llegir-se el veredicte, que ha motivat forts aplaudiments entre els presents.

Quan el procés va començar, el febrer del 2013, hi havia 25 acusats. Ara ja només en queden 17 de vius, que tenen entre 77 i 92 anys. Vuit han mort durant el procés. Entre ells, el dictador argentí Jorge Videla, que va morir a la presó.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut