Comissaria dels Mossos d'Esquadra a Mataró (GoogleMaps)
Comissaria dels Mossos d'Esquadra a Mataró (GoogleMaps)
Barcelona

Condemnat un mosso d'esquadra per bufetejar i humiliar un detingut emmanillat

El detingut, un immigrant, estava emmanillat, de genolls i de cara a la paret, quan l'agent li va clavar la bufetada

RedaccióActualitzat

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a sis mesos de presó i a dos anys d'inhabilitació un agent dels mossos d'esquadra que va clavar una bufetada a un detingut i el va humiliar el 2014. L'agressió va passar a la zona de custòdia de la comissaria de Marató, al Maresme.

Els magistrats el condemnen per un delicte contra la integritat moral en considerar que el mosso va "abusar del seu càrrec" en una acció "absolutament gratuïta i humiliant". El detingut, un immigrant, estava emmanillat, de genolls i de cara a la paret, quan l'agent li va clavar la bufetada.

Els fets

Els fets van passar el 15 de gener del 2014, quan els Mossos van detenir tres persones com a presumptes autors d'un delicte de robatori amb força en un domicili. La sentència reconeix que l'immigrant va mostrar una actitud molt violenta i fins i tot va arribar a trencar un vidre del vehicle policial.

Una vegada van arribar a la sala de custòdia de la comissaria de Mataró, l'agent condemnat va ordenar a Youssef K. que es quedés, emmanillat i agenollat, de cara a la paret, com a mesura per garantir tant la seva seguretat com la dels altres policies.

En els dos vídeos de l'incident gravats per les càmeres de seguretat de la comissaria s'aprecia, segons el tribunal, com el detingut plorava de manera ostensible, i que els agents li van demanar que es tranquil·litzés.

Segons explica la sentència, el mosso condemnat li va dir: "Si no deixes de plorar i calles, et pegaré". Després, el mosso li va clavar una bufetada amb la mà oberta.

La defensa del mosso

En el judici, el mosso va al·legar que no li va clavar una bufetada, sinó un "toc d'atenció" amb dos dits per distreure'l i evitar que s'autolesionés. Assegura que així li ho van ensenyar a l'acadèmia.

En el judici, el responsable d'Assumptes Interns va negar que a l'acadèmia de policia ensenyin aquests "tocs d'atenció" a detinguts i va considerar la pràctica del mosso "incorrecta" i "desproporcionada".

Anar al contingut