Talc de Johnson & Johnson
Estats Units

Condemna milionària a Johnson & Johnson pels càncers provocats per l'amiant del talc

Milers de dones als EUA denuncien que tenen càncer d'ovaris per l'ús durant anys de pólvores de talc d'aquesta marca

RedaccióActualitzat

Un jurat dels Estats Units ha condemnat la multinacional Johnson & Johnson a indemnitzar amb 4.690 milions de dòlars (4.030 milions d'euros) 22 dones que havien denunciat que l'ús de pólvores de talc d'aquesta marca els havia provocat càncer d'ovaris La denúncia afirmava que les pólvores de talc contenien amiant.

Es tracta de la indemnització més alta a què ha de fer front fins ara la multinacional, però encara té oberts 9.000 casos semblants.

Ha estat un jurat de Saint Louis, a l'estat de Missouri, el que ha donat la raó a les demandants, sis de les quals ja han mort, i determina que les pólvores de talc de Johnson & Johnson han contribuït al desenvolupament del càncer d'ovaris que tenen.

La multinacional, que comercialitza productes per a la neteja, de cura personal i també infantils, nega que continguin amiant i ja ha anunciat que recorrerà la sentència.

L'agost de l'any passat, l'empresa ja va ser condemnada a indemnitzar una dona amb 417 milions de dòlars pel mateix motiu. Però Johnson & Johnson ha aconseguit que aquell veredicte fos anul·lat.

Els advocats que representen les dones afectades de càncer d'ovaris defensen que Johnson & Johnson sabia des dels anys 70 que les seves pólvores de talc contenien amiant, però no van informar mai els seus consumidors dels riscos que això comportava.

La multinacional s'escuda en un estudi de l'Agència Alimentària i del Medicament dels EUA que va analitzar diverses mostres de pólvores de talc des del 2009 fins al 2010 i no hi va trobar restes d'amiant.

Però les demandants asseguren que l'Agència Federal i altres laboratoris d'anàlisis fan servir mètodes erronis per detectar la presència de fibres d'amiant. Una teoria que ara el jurat ha ratificat.

El talc és el mineral més tou de l'escorça terrestre i es produeix en jaciments propers a zones amb abundància d'asbest, silicat de magnesi i calci, el mineral del qual s'obté l'amiant.

A Espanya, diverses decisions judicials han reconegut que l'amiant provoca càncer.

 

Notícia relacionada: Retiren del mercat un set de maquillatge infantil de Claire's per restes d'amiant

 

ARXIVAT A:
CàncerSalut
Anar al contingut