Madrid

Condemna de presó per als tres policies que van detenir il·legalment dos militants del PP en una manifestació de l'AVT

El delegat del govern de Madrid ha presentat la dimissió en mostrar-se totalment contrari a la sentència que condemna tres policies per la detenció il·legal de dos militants del PP. L'Audiència Nacional els ha condemnat a penes que sumen tretze anys i mig de presó per delictes de detenció il·legal, falsedat en document públic i coaccions. Els delictes els van cometre arran de la detenció de dos militants del PP que van anar a la manifestació convocada per l'Associació Víctimes del Terrorisme, el 22 de gener del 2005. En aquella ocasió, l'exministre de Defensa José Bono va ser víctima de les actituds agressives d'alguns manifestants.

Actualitzat

La decisió de dimissió del delegat del govern de Madrid s'ha sabut avui mateix, poc després que es fes pública la sentència que condemna els tres policies. Fonts de la defensa han informat que el comissari Rodolfo Ruiz ha estat condemnat a cinc anys i sis mesos de presó i vuit anys d'inhabilitació pels delictes de detenció il·legal, falsedat en document públic i coaccions. L'inspector en cap J.F., per la seva banda, ha estat condemnat a cinc anys de presó i vuit d'inhabilitació pels delictes de detenció il·legal i falsedat documental. El tercer acusat, que va ser l'agent que va actuar com a secretari en la presa de declaració dels militants, ha estat penat amb tres anys de presó per un delicte de falsedat. Els dos primers, a més, hauran d'indemnitzar Isidoro Barrios i Antonia de la Cruz amb 12.000 euros.

La condemna de l'Audiència Provincial de Madrid per als tres policies per la detenció il·legal de dos militants del Partit Popular, acusats d'agredir l'aleshores ministre de Defensa, José Bono, ha tornat a enfrontar PSOE i PP.

El secretari general del PP, Ángel Acebes, ha exigit la dimissió del ministre José Antonio Alonso i del delegat del govern a Madrid, Constantino Méndez, com "responsables polítics" de les detencions il·legals. Acebes ha dit que "des d'aquest moment el PP retira tota la seva confiança en José Antonio Alonso" i ha avançat que el seu partit denunciarà aquest assumpte i el denunciarà davant de la Unió Europea. Així ho ha indicat en una compareixença a la seu del PP, juntament amb la presidenta a Madrid, Esperanza Aguirre. Aguirre ha afirmat que si el cas hagués tingut lloc a Anglaterra "hauria caigut Tony Blair".

Per la seva banda, el portaveu del PSOE a la Comissió d'Interior del Congrés, Antonio Hernando, ha recordat que la sentència que condemna els tres policies per la detenció il·legal de dos militants del PP després de la manifestació en què va ser increpat José Bono "deixa clar que no hi va haver cap instrucció política". Per això ha demanat al PP que rectifiqui ja que, segons el seu parer, "la sentència deixa meridianament clar que no hi ha hagut cap tipus d'ingerència política".

Els fets van passar al gener de l'any passat, en una manifestació de l'Associació de Víctimes del Terrorisme. La policia va detenir dos militants del PP per aquells fets, però ara el jutge ha condemnat el comissari en cap de la Brigada d'Informació, un inspector en cap i un altre inspector per detenció il·legal i falsificació. El comissari i l'inspector en cap també se'ls condemna per coaccions. Els condemnats, que recorreran la sentència al Tribunal Suprem, s'han mostrat molt indignats. La sentència també estableix una indemnització de 12.000 euros per als dos militants del PP detinguts.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut