Barcelona

Concentracions en trenta municipis catalans contra la política educativa de Maragall

Els delegats sindicals de l'escola pública s'han concentrat davant dels ajuntaments d'una trentena de localitats i de les delegacions d'Educació. És el preàmbul de la vaga de professors convocada, justament aquest dimecres, pel 19 de març contra la política educativa del conseller Maragall. El titular d'Educació, precisament, s'ha trobat amb el secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez. Mentrestant, ICV i ERC van manifestar aquest dimecres la seva comprensió per l'aturada de docents contra la llei catalana d'educació, l'increment d'hores lectives i la reforma del calendari escolar.

Actualitzat
Les concentracions que aquest migdia s'han fet a les principals ciutats catalanes ja estaven previstes abans de l'anunci de vaga pel 19 de març, un anunci que va arribar aquest dimecres. A Barcelona, la protesta que s'ha fet davant del Consorci d'Educació ha tallat el trànsit a la plaça d'Urquinaona.

Els representants dels mestres i professors s'han queixat pel fet que el conseller Maragall pugui prendre decisions, com per exemple l'augment de les hores lectives del professor, de manera unilateral, sense consultar-ho abans amb la comunicat educativa. També han criticat que el titular d'Educació els hagi titllat d'irresponsables per haver convocat una vaga, i han assegurat que l'irresponsable és ell per aplicar les mesures de la nova llei d'educació abans que estigui aprovada.

"Cada vegada que tens noves propostes ens posem a tremolar"

L'endemà que el sector de l'ensenyament convoqués una nova vaga pel 19 de març, la tercera en un any, avui el conseller Ernest Maragall ha coincidit en un acte amb responsables sindicals. Han mantingut la cordialitat, però ni uns ni altres han deixat d'insistir en les seves postures. El conseller creu que no és moment de protestes, i Álvarez, per la seva banda, ha recordat al conseller que "cada vegada que tens noves propostes ens posem a tremolar", i li ha demanat que "puguem conèixer-les i debatre-les abans de veure-les en els mitjans de comunicació".

Què hi diuen els partits

Davant de les noves protestes anunciades pels sindicats de l'educació pública, Iniciativa per Catalunya ha dit que comparteix plenament la decisió de convocar la vaga, mentre que ERC l'entén pel distanciament que hi ha amb el govern respecte a molts dels continguts de la llei.

El portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, ha assegurat que el conseller d'Educació, Ernest Maragall, no està actuant "de forma intel·ligent" i que està "posant en risc innecessàriament" la llei d'educació de Catalunya amb les seves actuacions. No ha aclarit, però, si CiU dóna suport explícitament a la vaga, tot i que ha afegit que el seu grup pot "entendre el malestar" que existeix en la comunitat educativa amb el conseller, al qual ha reprotxat que plantegi ara el debat sobre el calendari escolar.

Per la seva banda, la portaveu del PPC al Parlament, Dolors Montserrat, ha afirmat que és "normal" que els sindicats actuïn així quan el conseller no dialoga i es presenta com "una paret". Preguntada per si el PPC abonarà la vaga, ha precisat que ho farà només si "els plantejaments" dels sindicats estan en consonància amb els principis del PPC d'una educació de qualitat i en llibertat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut