París

Concedeixen el prestigiós Premi Pritzker d'arquitectura a Jean Nouvel

L'arquitecte francès Jean Nouvel, autor d'obres tan representatives com la torre Agbar de Barcelona o l'ampliació del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia de Madrid, ha estat distingit amb el Premi Pritzker, el guardó més prestigiós de l'arquitectura mundial. De fet, es considera el premi nobel de l'arquitectura. Així ho ha fet públic la fundació Hyatt, que atorga aquest guardó des del 1979. Nouvel, de 62 anys, l'han distingit pel conjunt de la seva carrera, marcada per les seves idees innovadores i per voler trencar límits en aquest camp.

Actualitzat
El jurat que ha decidit premiar Jean Nouvel amb el Pritzker, format per set arquitectes de renom internacional, ha valorat la coherència, la imaginació i sobretot la voluntat de seguir experimentant i de voler anar més enllà. Ha elogiat Nouvel per fer diferent i rellevant cada edifici en el marc del seu entorn i les seves circumstàncies i destaca especialment el Teatre Guthrie, un edifici de Minneapolis que crea "un diàleg" amb les aigües del riu Mississipí i els històrics molins.

Nouvel s'ha mostrat sorprès en conèixer la notícia però assegura sentir-se "molt honrat" per unir-se a la llista dels 32 guanyadors del Pritzker. És el segon arquitecte francès que assoleix aquest prestigiós premi.

En gairebé quatre dècades Nouvel ha dissenyat més de 200 projectes tant a Europa com a Àsia i Estats Units en la seva croada contra el que denomina "arquitectura genèrica". A Barcelona, Jean Nouvel ha fet la torre Agbar, ha projectat el Parc Central del Poblenou i actualment està rehabilitant l'antiga fàbrica de cervesa Moritz, que es convertirà en un restaurant. Entre els projectes internacionals pendents de construcció, té el del Museu del Louvre a la ciutat d'Abu Dabi, als Emirats Àrabs.

L'obra que el va portar a ser conegut internacionalment va ser la seu de l'Institut del Món Àrab construït a París el 1987 i famós per la utilització de lents metàl·liques mòbils sobre la seva façana de cristall que serveixen per controlar la llum interior en una visió moderna de les tradicionals gelosies àrabs.

El joc de llums, transparències i opacitats és recurrent en els treballs de Nouvel i el mateix arquitecte reconeix que gaudeix jugant amb els reflexos dels núvols i la vegetació sobre les façanes dels seus edificis.

El guardó està dotat amb 10.000 dòlars i s'entregarà a l'arquitecte francès el 2 de juny en una cerimònia que se celebrarà a la Biblioteca del Congrés de Washington. El Premi Pritzker va ser creat per la família amb aquest cognom i propietària de la cadena hotelera Hyatt.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut