Els bancs tenen en propietat nombrosos pisos
Els bancs tenen en propietat nombrosos pisos
Barcelona

Comunitats de veïns ofegades per la morositat dels bancs

Els bancs deuen milions d'euros a les comunitats de propietaris per impagaments

RedaccióActualitzat

Alarma a moltes comunitats de propietaris perquè estan ofegades a conseqüència de la morositat dels bancs, que no paguen les despeses de comunitat dels pisos que tenen en propietat, que mantenen buits o en règim de lloguer.

Catalunya, amb 282 milions d'euros de deute, és el segon territori de l'estat amb més morositat en les comunitats de propietaris, només al darrere d'Andalusia, amb 348 milions, segons un estudi de 2015 elaborat pel Consell General d'Administradors de Finques d'Espanya. L'estudi també conclou que un 42,87% de les comunitats de propietats tenen propietaris morosos i que un 8,17% de les comunitats deuen diners a les entitats financeres. L'import de morositat de cada comunitat puja als 1.377 euros de mitjana.

Segons l'estudi, es constata que, tot i que la morositat bancària ha començat a baixar, el 48,48% dels immobles propietat dels bancs encara tenen deutes amb les comunitats de propietaris. També recullen que la morositat actual causa un veritable problema a les comunitats de propietaris que no poden fer obres de rehabilitació i manteniment necessàries, a banda d'entorpir les relacions veïnals.

 

Els bancs deuen 59 milions a les comunitats de propietaris

Dels 282 milions d'euros de deute comptabilitzats el 2015 a Catalunya, 59 milions corresponen als bancs. Es tracta de despeses que han d'assumir conjuntament la resta de propietaris, ja que l'estratègia de les entitats bancàries és assumir el deute només quan han aconseguit vendre el pis.

 

Els veïns han d'assumir 7.000 euros de deute del banc

El cas l'ha tractat "Els matins", de TV3, que ha parlat amb una comunitat de propietaris de l'avinguda de Lluís Companys 13, de Castelldefels, on el banc arrossega un deute de 7.000 euros que han d'assumir 20 veïns, la majoria amb rendes modestes, segons ha explicat l'administrador de finques Albert Izquierdo.

"Obeeix a una estratègia predefinida per part del banc per allargar el màxim possible el pagament a expenses de vendre el pis i el seu objectiu és pagar una vegada han venut el pis. Dilatar el procés fins a un any, any i mig, en 7.000 euros és un perjudici molt gran per a la resta de propietaris que es tracta de gent jubilada i amb recursos limitats."

El president de la comunitat de veïns, José Andújar, ha explicat per la seva banda que, quan van saber qui era el propietari d'un pis buit, un banc, van intentar posar-s'hi en contacte, sense èxit:

"L'administrador decideix presentar demanda contra el banc perquè quan el veí se'n va anar vam estar un any i algo sense saber qui era l'amo del pis i l'administrador va estar buscant i va descobrir que era del BBVA. Es va posar en contacte amb ells, van intentar arribar a un acord, però no n'hi havia forma."

FACUA-Consumidors en Acció ja fa temps que denuncia que la banca i les immobiliàries deuen centenars de milions d'euros a les comunitats de propietaris per l'impagament de les quotes:

"FACUA-Consumidors en Acció denuncia que la banca i les immobiliàries deuen a les comunitats de propietaris centenars de milions d'euros per l'impagament de les quotes en pisos que han estat objecte de desnonaments i immobles que mantenen buits o en règim de lloguer."

En aquest sentit, l'organització adverteix les comunitats afectades que poden portar els bancs i les societats immobiliàries moroses als tribunals sense cap cost. Les reclamacions de menys de 2.000 euros poden presentar-se sense advocat ni procurador, i des del març del 2015 les comunitats estan exemptes de pagar les taxes judicials.

Anar al contingut