Compte enrere de l'1-O: Desmuntant els rumors de les xarxes

Merkel parlant de Catalunya o la crida a files d'homes menors de 55 anys són algunes de les fal·làcies que corren per WhatsApp i les xarxes socials els dies previs al referèndum
Compte enrere de l'1-O: Desmuntant els rumors de les xarxes
El viral de "Popap"

Compte enrere de l'1-O: Desmuntant els rumors de les xarxes

Merkel parlant de Catalunya o la crida a files d'homes menors de 55 anys són algunes de les fal·làcies que corren per WhatsApp i les xarxes socials els dies previs al referèndum
Actualitzat
La cancellera alemanya Angela Merkel en una imatge d'arxiu (Foto:Reuters)

La cancellera alemanya Angela Merkel en una imatge d'arxiu (Foto:Reuters)

Les xarxes socials són aquests dies el mitjà més ràpid per saber què està passant, però també són el vehicle més eficaç per escampar rumors i notícies falses. El "Popap" ha fet un recull d'algunes informacions sobre el referèndum de l'1 d'octubre que s'han escampat i que, tot i semblar creïbles, són falses.

Angela Merkel, preocupada per Catalunya

Whastapp ha estat una de les xarxes més utilitzades per compartir informació i fer córrer la brama. Un dels missatges més reenviats ha estat una suposada entrevista d'Angela Merkel a la Ràdio Nacional d'Alemanya.

La cancellera deia estar molt afectada pel conflicte entre Catalunya i Espanya. El missatge de whatsapp l'enviava l'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert.

 

Tot és fals: l'entrevista, les declaracions de Merkel i el fet que fos Núria de Gispert qui confirmés la informació. El missatge conté errades ortogràfiques, fet que és un indici que no és autèntic.

Detenen Vicent Sanchis, director de TV3

Diverses cadenes de missatges eren molt més alarmistes:

1. Advertències de tancs entrants per la Diagonal: FALS

2. Els Mossos criden a la participació i a ocupar els col·legis electorals l'1 d'octubre per evitar l'actuació d'altres cossos policials: FALS

3. Robatori d'armes de l'interior dels cotxes de la Guàrdia Civil aparcats a les portes de la Conselleria d'Economia els 20-S: FALS

4. El govern espanyol crida a files d'homes espanyols menors de 55 anys: FALS

Un dels rumors que més s'han compartit és la presumpta detenció del director de TV3, Vicent Sanchis. La notícia va agafar molta força el cap de setmana, quan TV3 i el 3/24 van fer emissió conjunta tota la tarda. El director de TV3 va haver de desmentir públicament aquesta informació:

La croada de Facebook contra les notícies falses

Mark Zuckerberg, fundador de Facebook, continua la seva croada contra les notícies falses o "fake news".

La plataforma ha emès un comunicat on anuncia que està treballant amb First Draft, una organització sense ànim de lucre, per desenvolupar una eina que ajudi els usuaris de l'estat espanyol a detectar notícies falses.

Facebook a més ha publicat una guia amb consells per identificar rumors. Comprovar la URL, la font de la informació i si la notícia surt a d'altres webs són algunes de les recomanacions.

 

TV3 va dedicar un "Sense ficció" a analitzar el fenomen de la "postveritat", designada paraula de l'any 2016 pel diccionari d'Oxford.

Garantiespelreferendum.cat

El tancament de webs i l'obertura de noves pàgines amb informació del referèndum és constant, però no totes les planes contenen informació oficial.

La web garantiespelreferendum.cat ha estat una de les més compartides durant els últims dies, tot i tractar-se d'una pàgina falsa.

La plana permetia als ciutadans consultar la mesa on els tocaria votar. La informació, però, no era correcta. A l'introduir les seves dades, l'usuari rebia la confirmació d'una mesa, però aquesta estava triada aleatòriament.

Per saber on votar, cal consultar només fonts oficials:

El vot electrònic

En relació també a com votar, va ser molt compartit un missatge citant el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que assegurava que es podria votar electrònicament amb certificat digital idCAT.

Un cop més, la informació era una fal·làcia. Ni al decret de convocatòria, ni al decret de normes complementàries, ni a cap document publicat al DOGC es contempla poder votar electrònicament.

Per estar ben informats, el millor és seguir fonts oficials, contrastar les notícies amb mitjans de comunicació de confiança i ser escèptic amb qui transmet informació sense concretar la font.