Compte enrere cap a les eleccions que podrien posar fi al bipartidisme

La irrupció de Ciutadans i Podem posa en qüestió la continuïtat del bipartidisme PP-PSOE, tot i que, segons l'última enquesta del CIS, encara hi ha un 40% d'indecisos

Actualitzat

Comença la campanya electoral de les eleccions legislatives més disputades de les últimes dècades. La irrupció de Ciutadans i Podem posa en qüestió la continuïtat del bipartidisme PP-PSOE, tot i que, segons l'última enquesta del CIS, encara hi ha un 40% d'indecisos.

Mariano Rajoy ha començat la campanya a Màlaga. El candidat del Partit Popular ha defensat la seva gestió en els últims quatre anys a La Moncloa. Rajoy, acompanyat de la presidenta de la Comunitat de Madrid i d'Esperanza Aguirre, ha dit que el PP ha sabut governar en una legislatura molt difícil per la crisi econòmica. A més, ha volgut deixar clar que un dels seus objectius és defensar la unitat d'Espanya, en un clar missatge cap a Catalunya i cap al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas.

"Primer objectiu, crear ocupació; segon objectiu, atendre les persones; tercer gran objectiu, defensar la nostra nació: Espanya. La unitat de la nació espanyola no es toca, no s'hi juga i no s'hi negocia. La llei es compleix i tots estem sotmesos a la llei, els que som aquí, els que són fora d'aquí, els ministres, qualsevol dirigent polític, i el president de la Generalitat, també. Ell també ha de complir la llei."

El PSOE ha començat la campanya a Getafe amb el lema "Un futur per a la majoria". Pedro Sánchez ha dit que les noves forces polítiques són vells coneguts i ha identificat Ciutadans amb Mariano Rajoy. El líder socialista ha demanat el vot per posar fi a un govern de dretes que ha qualificat de mentider, a banda d'acusar-lo de manipular les enquestes.

"Guanyarem les eleccions el pròxim 20 de desembre. Us diré una cosa: tenim un govern que ha manipulat i ha mentit en tot. Ha manipulat Radiotelevisió Espanyola, la justícia, l'Agència Tributària..., i avui ha tornat a manipular; ara, aquesta vegada, les enquestes. Així que us proposo una cosa: el 20 de desembre, a aquest govern de la mentida, li donarem una lliçó de veritat guanyant les eleccions els socialistes."

Podem ha estat l'únic partit que ha engegat la campanya fora de Madrid. Ho ha fet en un poble de Zamora on va néixer el pare de Pablo Iglesias. El candidat de Podem hi ha fet la tradicional enganxada amb un missatge clar: la remuntada en les enquestes és possible. Iglesias ha posat els exemples d'Ada Colau i Manuela Carmena, que van arribar a l'alcaldia de Barcelona i Madrid.

"Comença la campanya electoral del canvi, tenim molts ànims, fa olor de remuntada. Crec que ningú s'hauria imaginat que Ada Colau seria alcaldessa de Barcelona, que Manuela Carmena seria alcaldessa de Madrid, i crec que ningú s'imaginava que nosaltres podríem aspirar a guanyar les eleccions generals. En això estem: fa olor de remuntada."

Albert Rivera ha obert campanya a Madrid amb les bones expectatives electorals que li donen les enquestes. Ha centrat el seu missatge en la il·lusió d'obrir una nova etapa a Espanya. Rivera assegura que Ciutadans farà una campanya neta i sense joc brut, i que s'inicia un nou cicle polític que marca el final del bipartidisme i la possibilitat que un partit que no és ni el PP ni el PSOE pugui governar.

"Estem molt a prop d'aconseguir un fet històric: que una plataforma civil que va sorgir fa deu anys a Barcelona, que s'ha estès per tot Espanya, aconsegueixi guanyar les eleccions a PP i PSOE, per fi. Ciutadans ha aconseguit que allò que era un cabreig legítim, que allò que era una indignació raonable, es converteixi en un projecte comú espanyol: obrirem una nova etapa política a Espanya."

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut