Compromís demana a Madrid que retorni la Dama d'Elx a la seva ciutat d'origen

Compromís demana a Madrid que retorni la Dama d'Elx a la seva ciutat d'origen
Elx

Compromís demana a Madrid que retorni la Dama d'Elx a la seva ciutat d'origen

Redacció Actualitzat

Compromís demana que es retorni la Dama d'Elx a la seva ciutat d'origen. Ara que es compleixen 120 anys del descobriment d'aquest bust ibèric del s. V aC, la coalició valenciana demana que es tregui del Museu Arqueològic Nacional de Madrid.

Compromís considera que el govern espanyol i el de la Comunitat de Madrid tenen una visió centralista i egoista del patrimoni comú, i demana que en els pressupostos generals de l'any vinent es dediqui una partida a crear una rèplica de l'escultura perquè es pugui traslladar a Elx l'original.

El bust de la dama ibèrica tan sols ha visitat dues vegades la ciutat on va ser descoberta l'any 1897.

La peça la va trobar un noi de 14 anys, el 4 d'agost del 1897, quan estava fent treballs agrícoles al jaciment de l'Alcúdia, al sud d'Elx.

L'escultura es va vendre a un arqueòleg francès, Pierre Paris, que era a la ciutat per a les representacions del Misteri d'Elx. En va pagar una mica més de 5.000 pessetes de l'època. L'escultura es va exposar al Louvre a excepció del període de la Segona Guerra Mundial, en què es va amagar.

L'any 1941, la Dama d'Elx va tornar a Espanya mitjançant un conveni, però es va quedar a Madrid, al Prado. L'any 1965 es va exposar 14 dies a Elx i la segona vegada va ser el 2006, amb motiu de la inauguració del Museu Arqueològic d'Elx.

El govern espanyol va declarar aquest gener que no contempla la possibilitat de cedir la Dama d'Elx ni de forma temporal ni permanent.