Barcelona

Comprar llet de vaca crua directament al ramader tornarà a ser una realitat

La Generalitat prepara un decret per tornar a autoritzar la venda de llet sense pasteuritzar 26 anys després d'haver-ho prohibit

RedaccióActualitzat

Anar a buscar la llet directament a la granja deixarà de ser un record del passat i tornarà a ser possible. Fa 26 anys que per raons sanitàries es va prohibir la venda de llet crua. Però gràcies als avenços tècnics els ramaders catalans podran tornar a vendre llet crua a granel. La Generalitat, segons ha avançat "Els matins" de TV3, prepara un decret per autoritzar-ne la venda, que està previst que entri en vigor a l'estiu i que serà pioner a l'Estat.

La consellera Meritxell Serret ha defensat que ara es pot vendre llet crua amb les garanties necessàries:

"Fa 26 anys es va decidir per qüestions sanitàries. Per assegurar que no arribés un producte en mal estat al consumidor. Avui en dia l'evolució tecnològica i professional que ha fet el mateix sector ramader i tota la producció ramadera del país ens permet assegurar que no es donen aquelles condicions de risc".

"Avui dia es pot fer aquesta transacció, aquesta venda de llet crua directament del ramader al consumidor complint tots els requisits sanitaris, donant totes les garanties al consumidor i tornant a educar el consumidor en com consumir aquesta llet, que ha de passar un procés d'ebullició i a partir d'aquí ja es pot consumir".

 

S'haurà de vendre freda i, un cop a casa, bullir i consumir abans de 3 dies

La llet crua és una llet amb un sabor intens, que a diferència de l'esterilitzada, o la pasteuritzada, no ha estat escalfada per sobre de 40 graus després de la munyida. Això sí, s'ha de vendre freda i un cop a casa s'ha de bullir i consumir en un màxim de tres dies, segons el decret.

La venda d'aquest producte de proximitat és una llarga reivindicació dels ramaders, sobretot dels que tenen granges petites, perquè tenen dificultats per aconseguir preus justos. Així ho ha explicat Pep Alsina, de la Granja Mas el Pujol, de Calldetenes:

"Això és la solució econòmicament? No. Pot ser una ajuda? Pot ser una ajuda per a uns quants ramaders: ramaders que tinguin granges no gaire grans, properes a poblacions. Per a gent que està venent altres coses al consumidor és un plus. Moralment, és una satisfacció, entregar directament al consumidor un producte que fas tan bé com saps".

Amb la proliferació de les begudes vegetals, la llet de vaca ha perdut pes. Els ramaders confien que, igual que a França i Itàlia, la venda de llet crua atregui nous consumidors i, així, afavoreixin la viabilitat de les explotacions ramaderes i permetin enfortir el sector lleter a Catalunya.

Ara la llet que comprem és llet esterilitzada, sotmesa a un tractament a altes temperatures i que es conserva fins a nou mesos. En els darrers anys també s'ha instaurat la venda en màquines expenedores de llet pasteuritzada, la que en diem llet fresca, que també ha estat tractada per eliminar els microorganismes patògens.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut