Un dels comptes del moviment Comitè de Defensa del Referèndum
Un dels comptes del moviment Comitè de Defensa del Referèndum

Comitès de Defensa del Referèndum: la resistència per a l'1-O s'organitza a la xarxa

Diversos comptes de Twitter coordinen la resposta veïnal a la pressió de l'Estat per evitar el referèndum, mentre es multipliquen les descàrregues d'aplicacions per assegurar les comunicacions

Victòria MiróActualitzat

Són dus sigles que es repeteixen a Twitter en diversos comptes creats al voltant de la convocatòria de l'1-O: CDB o CDR. Al darrere, els anomenats Comitès de Defensa del Barri o Comitès de Defensa del Referèndum, que s'han organitzat sobretot a Barcelona, i també en altres poblacions catalanes, per cridar a resistir davant la pressió de l'Estat contra el referèndum.

Davant del tancament massiu de webs, Twitter és un dels llocs on els internautes s'han abocat per fer córrer la informació sobre el referèndum. Les piulades miren de resoldre dubtes sobre on i com votar, fer crides a la participació i combatre la por o l'angoixa que molts catalans poden sentir. En les últimes hores, també estan servint per organitzar com mantenir les escoles obertes fins diumenge.  

Com molts dels comptes de recent creació, la majoria tenen pocs seguidors, però, tot i això, alguns aconsegueixen viralitzar els seus missatges aprofitant la intensa activitat que hi ha a la xarxa aquests dies.

Entre les etiquetes que més utilitzen hi ha #DefensemElReferèndum i #GarantimReferèndum.

De Telegram a Firechat

La preocupació per la privacitat i la seguretat de les comunicacions ha crescut els últims dies i ha portat molts catalans a descarregar-se aplicacions de missatgeria alternatives a Whatsapp, com ara Telegram o Signal, aquesta última recomanada per Edward Snowden com la que ofereix més garanties.

D'altres també s'han donat d'alta a Firechat, una aplicació que pot funcionar sense internet, cosa que la fa atractiva tant davant d'una caiguda de la xarxa com en situacions de saturació, com ara en una manifestació multitudinària. L'app, disponible per a Android i iOS, connecta els mòbils que la tenen descarregada creant una xarxa i usa el Bluetooth per fer arribar els missatges. D'aquesta manera, com més persones hi ha amb aquesta app en una distància més petita més ràpid es transmet el missatge.

No són les úniques característiques que convencen els seus partidaris. També destaquen la capacitat de posar en contacte els veïns de les poblacions.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut