Montevideo

Comencen les sessions de treball a la Cimera Iberoamericana amb absències de destacats caps d'estat

La Cimera Iberoamericana s'ha posat en marxa a Montevideo. Les primeres sessions de treball, però, estan registrant més absències que mai. Vuit dels 24 caps d'estat que s'havien compromès a assistir-hi han desistit de viatjar a l'Uruguai per diferents raons. De fet, la delegació espanyola és la més important, amb el rei Joan Carles i el president del govern, Rodríguez Zapatero, al capdavant. Absències al marge, la trobada té l'important repte d'intentar arribar a compromisos sobre un aspecte especialment conflictiu: la immigració.

Actualitzat

Els últims a incorporar-se a la cita han estat el primer ministre portuguès, José Sócrates, i els presidents de l'Equador, Alfredo Palacio, i Colòmbia, Álvaro Uribe, que han arribat pels pèls. No van ser a temps per a la inauguració, però seran a les trobades per debatre temes que afecten els països llatins dels dos costats de l'oceà.

Durant aquesta primera jornada s'està trobant a faltar dirigents com el del Brasil, Luiz Inácio "Lula" da Silva; Fidel Castro, de Cuba; Oscar Berger, de Guatemala; Enrique Bolaños, de Nicaragua; Martín Torrijos, de Panamà; Alan García, del Perú; Leonel Fernández, de la República Dominicana, i Hugo Chávez, de Veneçuela. Aquests caps d'estat i de govern no participaran doncs, en les dues primeres sessions plenàries de la cimera, que acabarà diumenge. Encara queda per veure si alguns podran arribar a temps per a les dues últimes sessions.

La trobada es tancarà el mateix diumenge a la nit a l'estadi Centenario de Montevideo, on hi haurà un concert en el qual actuaran l'uruguaià Jorge Drexler i el brasiler Arnaldo Antunes, entre d'altres. Després del concert, els mandataris posaran per a la tradicional foto de família de la cimera, amb el Cabildo de Montevideo de fons.

Qüestionen el mur que volen construir els Estats Units

Tot i les absències, la jornada avança i presentarà un clar missatge contra els Estats Units. Els ministres d'Afers Estrangers dels països llatins estan en contra de la construcció d'un mur que blindi la frontera entre els Estats Units i Mèxic, i així ho faran saber al govern nord-americà. Els estats iberoamericans preparen un text que censura aquesta iniciativa i convida els EUA a replantejar-se la construcció del mur. Els polítics de la cimera consideren que els prop de 1.100 quilòmetres de tanca no ajudaran a frenar l'onada d'immigrants indocumentats als Estats Units i, a més, creuen que portarà encara més discriminació i xenofòbia.

Aquest text s'emmarca dins dels anomenats "documents addicionals" que produirà la trobada sobre assumptes tan diversos com la reivindicació argentina de les Malvines, l'embargament nord-americà a Cuba o el mateix mur. En aquest últim cas, s'hi pronuncien en contra perquè creuen "que la construcció de murs és una pràctica incompatible amb les relacions d'amistat i cooperació entre els estats". Els murs, afegeixen, no aturen la migració indocumentada, el trànsit d'immigrants ni el tràfic de persones, sinó que inciten "a la discriminació i la xenofòbia i afavoreixen l'aparició de grups de traficants que posen en més perill les persones".

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut