Comencen les converses per la pau a Síria amb absències importants a la cimera de Ginebra

La facció rebel més important diu que no hi anirà fins que el règim d'Al-Assad no deixi de bombardejar civils

RedaccióActualitzat

Una delegació de l'ONU i una del règim sirià es reuneixen a Ginebra a partir d'aquest divendres. És la  primera trobada de la tercera conferència de pau per a Síria, que comença amb absències importants. La representació opositora està incompleta.

La Comissió Suprema per a les Negociacions, el principal grup opositor convidat, no s'hi ha presentat. Vol que abans li garanteixin que hi haurà accés a l'ajuda humanitària i s'aturaran els bombardejos dels russos i del règim sirià.

La resta de l'oposició siriana present és la tolerada pel règim. Les converses, a més, seran indirectes, no es faran cara a cara, sinó amb la intermediació de l'ONU i les potències internacionals. Però, per l'ONU, el fet que puguin començar d'alguna manera ja és un avanç per reprendre el fil de negociacions que es va trencar el 2014.

Més enllà dels convidats, l'agenda per al pròxim mig any és ambiciosa: prioritat per l'alto el foc i accés d'ajuda humanitària per abordar, després, el procés de transició cap a un govern d'unitat. Això en un país on la guerra ja s'ha cobrat 260.000 morts en cinc anys.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut