Barcelona

Comença un curs escolar amb nova llei, més ordinadors i precaucions per la grip nova

Ha arribat el dia. S'han acabat les vacances d'estiu i això significa que més d'1,2 milions d'alumnes de tot Catalunya han tornat a les aules. El curs 2009-2010, que ha registrat la xifra més alta d'alumnes dels últims 17 anys, ha començat amb dos grans temes al damunt de la taula: la substitució progressiva dels llibres de text per ordinadors portàtils i les mesures que s'han adoptat per l'arribada de la grip nova. Aquest any escolar també és el del desplegament de la llei d'educació de Catalunya.

Actualitzat
Curs nou, llei d'educació nova

Tot i que la majoria dels escolars possiblement no ho saben, el curs ha arrencat aquest 14 de setembre amb el desplegament de la llei d'educació de Catalunya (LEC), que reforça la figura dels directors en els plans de gestió dels centres, entre altres novetats.

Les aules tanquen la porta a la grip

El curs escolar 2009-2010 també comença amb l'amenaça de la grip nova. Els departaments de Salut i Educació han anunciat que, en principi, no s'actuarà de manera diferent que amb la grip estacionària, i que no es tancarà cap aula si es detecten casos del nou virus. Tot i això, caldrà esperar per veure com evoluciona la malaltia amb l'arribada de l'hivern. El protocol d'actuació aprovat preveu extremar les mesures d'higiene i estableix que els escolars i els docents que presentin símptomes no tornin a l'escola fins a 24 hores després que els marxi la febre.

El govern i les mateixes escoles ja han enviat un missatge de tranquil·litat als pares, assegurant-los que s'estan prenent totes les mesures possibles. La bona marxa del curs també dependrà de la incidència de la grip nova en el professorat. El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha assegurat que es disposa d'una borsa de més de 50.000 interins per afrontar les possibles baixes dels docents, una afirmació sobre la qual els sindicats tenen força dubtes, ja que, segons diuen, no hi ha cap mecanisme que permeti substituir una baixa en 24 hores.

33.000 portàtils en 325 centres

Un altre dels grans temes d'aquest nou any escolar és la substitució progressiva dels llibres de text per ordinadors portàtils. El primer dia de curs només han pogut estrenar els ordinadors portàtils 17 alumnes de l'IES Milà i Fontanals de Barcelona, el centre del barri del Raval on el president de la Generalitat ha fet la inauguració oficial del curs escolar. Als altres 69 instituts que participen en el projecte, els aparells els aniran arribant els pròxims dies. El pla de digitalització de les aules s'ampliarà des de principis del 2010 fins a 325 centres educatius -fins ara n'eren un centenar-, i els seus 33.000 alumnes podran disposar d'un portàtil que costarà 300 euros.

Les famílies només hauran de pagar la meitat de l'aparell, ja que els altres 150 euros estaran subvencionats per la Generalitat. A més, un 20% dels escolars podran gaudir de beques. Només un ajuntament català, el de Santa Coloma de Gramenet, ha anunciat que assumirà el 100% de la factura dels ordinadors.

Obres fins a l'escola

Amb la tornada dels alumnes a les escoles, la circulació també ha tornat a la "normalitat", amb molts més cotxes i vehicles de transport als carrers i carreteres. A Barcelona, el Pla E -o Pla Zapatero- ha posat en marxa més de 300 obres, moltes de les quals encara no s'han acabat. En dues artèries de la ciutat, l'avinguda de Roma i el carrer de Balmes, les màquines encara hi treballen. La construcció del túnel de l'AVE a l'Eixample també pot complicar la circulació pel centre de Barcelona.

A Tarragona, el desdoblament de l'N-340, des de la rotonda de Móra fins a l'Hospitalet de l'Infant, facilita l'entrada a la ciutat des de Barcelona i evita les rotondes i les cues de l'antiga 340. I a Lleida, la reurbanització de l'avinguda de Tortosa i les obres al palau de congressos i convencions La Llotja no s'acabaran fins a finals d'any. Aquesta via és un eix de connexió entre els barris de Pardinyes, Balàfia i el Secà i l'accés a les carreteres N-II i N-240.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut