Reunió de l'Espai de Diàleg al Palau de la Generalitat (ACN)
Reunió de l'Espai de Diàleg al Palau de la Generalitat (ACN)
Barcelona

Espai de Diàleg amb un "consens molt de mínims" i l'emplaçament a noves trobades

JxCat, ERC, PSC i comuns constaten les diferències que els separen en una reunió en què no han assistit ni CS ni el PP ni la CUP

RedaccióActualitzat

Acaba la primera Taula de Diàleg entre Junts per Catalunya, ERC, el PSC i Catalunya en Comú-Podem presidida per Quim Torra. La reunió ha durat més de dues hores. Tot i constatar-se profundes diferències polítiques, els grups s'han compromès a continuar parlant i fer d'aquesta taula una eina de treball estable.

La reunió s'ha fet aquest divendres a la tarda al Palau de la Generalitat, convocada pel president Quim Torra, en compliment d'una resolució parlamentària proposada pel PSC. No hi han assistit ni Ciutadans, ni el PP ni la CUP.

Consens de mínims

Després de la trobada, que ha començat cap a les quatre de la tarda i ha durat unes dues hores, totes les formacions participants han fet públic el desig de continuar treballant en aquest espai, tot i les diferents posicions de partida, que la majoria han remarcat.

Jéssica Albiach, portaveu de Catalunya en Comú-Podem al Parlament, ha defensat la proposta de pacte de claredat "per fer el referèndum que Catalunya es mereix". Un referèndum vinculant i reconegut internacionalment.

Des del PSC, Miquel Iceta ha plantejat una proposta de més autogovern i de reforma de l'Estatut. "Hi ha mes possibilitats que tothom vingui a la nostra posició de reformar l'Estatut, que no pas a l'inrevés", ha dit. Però ha reconegut que trobar acords serà difícil: "Necessitem dos terços del Parlament per reformar l'Estatut, ara no hi ha cap proposta política que reuneixi aquest consens. Trobar acords serà dificultós i no hi ha dreceres."

Per ERC, sobre la taula hi ha l'exercici del dret a l'autodeterminació. "Volem passar dels grans consensos socials a consensos polítics. Volem treballar per arribar a un acord per l'exercici del dret a l'autodeterminació", ha dit Sergi Sabrià, president del grup parlamentari d'ERC. Els republicans han celebrat el bon to de la trobada malgrat les discrepàncies.

Albert Batet, portaveu del grup parlamentari de Junts per Catalunya, creu que "hi ha hagut un acord de mínims sobre diàleg". Des de Junts per Catalunya han lamentat que el president del grup, Jordi Sànchez, no hagi pogut assistir a la reunió i han proposat que la següent sigui a Lledoners o que s'aixequi la presó preventiva. Batet ha retret a Iceta que no s'hagi compromès a no tornar a aplicar el 155.

Elsa Artadi, consellera de la presidència i portaveu, ha afirmat que hi ha hagut un "consens molt de mínims" i confia a ampliar el "diàleg". També ha reiterat que el diàleg ha de ser al més alt nivell i insisteix en una cimera de govern a govern arran del Consell de ministres el 21-D.

Absència de CS, PP i CUP

Ni Ciutadans ni la CUP han acceptat la invitació a la Taula de Diàleg, per raons ben diferents.

Hores abans de la reunió, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha dit que on s'hauria de debatre és al Parlament, i ha acusat els socialistes, que són els que van promoure aquesta iniciativa al Parlament, de voler "blanquejar els independentistes".

La CUP veu aquesta reunió com una renúncia a mantenir el pols amb l'Estat des de les institucions catalanes que pot acabar culminant en "una renovació del pacte del 78".

 

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim TorraJxCatERCPSCEn comú
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut