Cadaqués

Comença l'enderroc de part de les instal·lacions del Club Méditerranée de Cadaqués

L'enderroc d'una part del complex de vacances Club Méditerranée, al cap de Creus, tancat des de fa tres anys i que el govern central va comprar als seus propietaris ja ha començat. Els treballs es fan manualment per reduir l'impacte en aquesta zona protegida, i això provocarà que es prolonguin vuit mesos. En principi, es tiraran a terra plataformes de formigó, canonades, lavabos i dutxes. Encara no hi ha data per a la demolició dels 370 bungalous que hi ha a les instal·lacions, perquè el cost de les obres és molt elevat i cal determinar si se'n fa càrrec el Ministeri de Medi Ambient o la Generalitat.

Actualitzat

El Club Med de Cadaqués va obrir les portes el 9 de juny del 1962 amb el beneplàcit inicial de la dictadura del general Franco. El complex il·legal ocupa una zona de 200 hectàrees i un front marítim d'un quilòmetre quadrat en ple Parc Natural del Cap de Creus.

El centre va néixer amb la filosofia del Club Méditerranée, l'empresa turística francesa amb seu a París que va aixecar un centenar de complexos de vacances en quaranta països. L'objectiu del seu creador, Gerard Blitz, l'any 1950, era crear autèntics paradisos de vacances amb un paquet turístic en què estava tot inclòs i sense preocupacions.

En aquells anys l'aposta era innovadora, amb preus força variats però en tot cas per a butxaques benestants. A Cadaqués es van construir 320 bungalous, dos restaurants, piscina, bar, discoteca i un amfiteatre, tot per acollir fins a 800 persones en un entorn d'una bellesa incalculable. Amb el temps, però, aquest atractiu es va anar perdent, sobretot per l'oferta de propostes turístiques similars de nous operadors a preus més assequibles.

En els seus últims anys el govern franquista va començar a posar-los traves, i ja en democràcia a mitjans dels vuitanta es va acusar els propietaris del Club Med de privatitzar el litoral per barrar el pas als que no eren clients. Però els problemes reals van arribar amb la vulneració de la llei de costes, i més tard, el 1998, amb la creació del Parc Natural del Cap de Creus, que feia que el Club Med quedés integrat dins d'una reserva natural d'alt valor ecològic i geològic. Al cap de poc l'administració de l'Estat va començar a negociar la compra del complex per poder-lo enderrocar.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut