Els assistents a la cimera del Palau de la Generalitat a l'inici de la reunió
Els assistents a la cimera del Palau de la Generalitat a l'inici de la reunió
Barcelona

La cimera de partits sobiranistes urgeix a fixar la data i la pregunta del referèndum

La portaveu del govern, Neus Munté, assegura que la possible data i pregunta del referèndum "no ha estat objecte de la reunió" i ha apuntat que s'hauran de concretar en les dues pròximes setmanes "sense dilació"

Actualitzat

Cimera de partits sobiranistes aquest dilluns a la tarda al Palau de la Generalitat. El govern considera imprescindible no dilatar la fixació de la data i la pregunta del referèndum, però no l'ha concretat. La reunió en què han participat representants del PDeCAT, Esquerra, Podem, la CUP, Demòcrates de Catalunya, MÉS i independents de JxSí ha servit per constatar el "no" de Rajoy al pacte, tot i que la Generalitat es manté oberta al diàleg.

Tot i acabar la cimera sense fixar data ni pregunta per al referèndum, la portaveu del govern, Neus Munté, ha assegurat que és imprescindible acordar-ho en els pròxims dies. Munté ha defensat que cal mantenir la "transversalitat" i ha recordat que les formacions que han assistit a la reunió sumen la majoria absoluta del Parlament. També ha dit que no s'han entès el que ha qualificat d'"excuses" dels comuns per no assistir a la reunió.

 

La trobada, que ha durat poc més d'una hora, ha servit per avaluar les reiterades negatives del govern espanyol a la proposta de celebració del referèndum

"Assenyalem una enorme contradicció, com és convidar-nos a negociar al Congrés dels Diputats (per cert, sabem perfectament l'adreça: carrera de San Jerónimo sense número, hi hem anat moltes vegades). Convidar-nos a negociar allà el referèndum i dir-nos, al mateix temps, que això és innegociable. No hi ha millor definició de via morta que això mateix."

Munté ha indicat que la reunió ha finalitzat "sense conclusions" i ha servit per "intercanviar opinions sobre la negativa formalitzada pel govern en diferents moments i formats al llarg dels últims dies". Ha assegurat també que "no ha estat objecte de la reunió" la possible data i pregunta del referèndum, que ha dit que s'hauran de concretar en les dues pròximes setmanes "sense dilació".

Tant PDeCAT com ERC han demanat al govern de la Generalitat i a la resta de formacions independentistes que es fixi ja "la data i la pregunta" del referèndum, i han criticat l'absència dels comuns en la cimera celebrada avui al Palau de la Generalitat. La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha constatat que s'ha entrat "en una nova fase" després de "la rotunda resposta" del govern del PP a negociar el referèndum:

"Fixar data i pregunta no va en detriment de la via pactada i dialogada, però resulta necessari fer-ho, encara que no renunciem fins al final al diàleg"

Per la seva banda, la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha dit que la reunió ha estat "un pas important", però ha demanat que en els propers dies se'n facin "molts més, a fi d'ampliar al màxim l'espai favorable al referèndum".

"Vénen mesos de moltes dificultats en els quals el govern espanyol no pararà de llançar-nos advertències, amenaces, querelles i requeriments, i creiem que això ara serà diàriament, per la qual cosa tots els demòcrates hem d'estar units i mantenir-nos ferms en el compromís que siguin els ciutadans del nostre país els que decideixin democràticament el seu futur"

En representació dels independents de Junts pel Sí, el diputat Lluís Llach ha dit que la reunió ha estat distesa i que el govern, més que parlar, els ha escoltat.

"Hem expressat el suport a tots els passos que faci el govern per convocar el referèndum i també la nostra preocupació per la duresa del llenguatge que utilitza l'Estat, que ens sembla totalment dislèxic i autoritari, intentant presentar les urnes com uns instruments malèfics i colpistes."

El portaveu de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, ha explicat que ha traslladat la necessitat "immediata" de definir data i pregunta; d'iniciar la campanya conjunta dels partits independentistes per al referèndum, així com que el govern iniciï la campanya institucional de participació; i que es constitueixi "ja" l'òrgan de coordinació general del referèndum, que uneixi govern, partits i representants de la comunitat internacional. El demòcratacristià ha rebutjat que es posposi la data i la pregunta davant de "qualsevol eventual oferta de l'Estat":

"Seguir tenint oberta la via del diàleg no pot condicionar en cap cas l'anunci de data i pregunta"

Des de Moviment d'Esquerres (MES), Alfons Palacios ha lamentat que el govern central "no demostri cap voluntat de diàleg", i ha advocat per mantenir el compromís de celebrar el referèndum encara que no sigui pactat amb l'Estat "sempre que es faci des de la màxima transversalitat i amb el suport del 80% de la població que es visualitza en el Pacte Nacional pel Referèndum".

Podem reivindica el Pacte Nacional pel Referèndum

El líder de Podem, Albano Dante Fachin, de la seva banda, ha traslladat a Puigdemont la necessitat que el referèndum compti amb "garanties" i una mobilització "massiva" i ha valorat que el Govern mantingui obert el "diàleg transversal" dins del Pacte Nacional pel Referèndum. Podem ha acudit a la cimera perquè entén que cal participar en tots aquells "espais transversals" que abordin la situació de Catalunya.

En la roda de premsa posterior a la reunió, Fachin ha explicat la seva aposta per un referèndum amb "garanties" i en el qual hi hagi una participació "massiva" de la societat catalana, com un "instrument que permeti acabar amb el xoc de trens" entre Catalunya i Espanya.

"Estem aquí per reafirmar que el referèndum és la millor solució"

Fachin ha reivindicat la feina del Pacte Nacional pel Referèndum, un espai que creu que ha de "seguir viu", tal com ha fet arribar al govern. El líder de Podem ha valorat que l'executiu català mantingui oberta la porta del diàleg davant el "mur" i la "incapacitat" de l'executiu del PP per "entendre" la realitat catalana.

Cimera sense els comuns

A la cimera, hi ha assistit Podem, però no Catalunya en Comú. El coordinador de la confluència d'esquerres, Xavier Domènech, ha defensat que el debat s'ha de fer en el marc del Pacte Nacional pel Referèndum i que la cimera d'aquest dilluns "no fa fort" el sobiranisme. El portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha acusat Puigdemont de no "fer les coses bé" per no convocar el Pacte i anunciar la cimera a través d'una entrevista radiofònica.

 

 

La cimera s'ha celebrat hores després que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, hagi acusat Puigdemont de victimista i d'estar pensant en clau electoral. També aquest dilluns, Rajoy ha parlat per telèfon amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb qui assegura haver pactat defensar la legalitat constitucional, sense dir com. La reunió arriba quan, el cap de setmana, les entitats sobiranistes, ANC, Òminum i AMI, demanessin al govern que fixi ben aviat data i pregunta per al referèndum.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut