Comença la campanya més excepcional amb l'atenció centrada a Bèlgica i en la presó

Aquest dilluns, abans de l'inici de campanya, el Tribunal Suprem ha decidit deixar en llibertat Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borràs, Dolors Bassa, Raül Romeva i Carles Mundó

RedaccióActualitzat

Mitjanit del 5 de desembre del 2017, comença la campanya electoral d'unes eleccions excepcionals. Les primeres convocades pel govern espanyol, per l'aplicació de l'article 155, amb el govern cessat repartit entre la presó d'Estremera, Brussel·les i Catalunya. Una campanya marcada per la justícia espanyola en el seu inici i que mira de reüll a Bèlgica, que el 14 de desembre ha de decidir si extradeix el 130è president de la Generalitat i la resta del que va ser el seu govern.

Aquest dilluns, abans de l'inici de campanya, el Tribunal Suprem ha decidit deixar en llibertat Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borràs, Dolors Bassa, Raül Romeva i Carles Mundó. El jutge ha deixat a la presó Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Entre els alliberats i els empresonats hi ha vuit candidats a les eleccions del 21D. Només Jordi Cuixart i Meritxell Borràs no es presenten.

Tots els partits han reconegut que la campanya serà excepcional per aquestes circumstàncies.

A Vic, ciutat on viu Marta Rovira, Esquerra Republicana ha començat la campanya que porta per lema  "La democràcia sempre guanya". Esquerra comença una campanya inèdita sense el cap de llista, Oriol Junqueras, a la presó d'Estremera.

A més de Forcadell, a l'acte  ha participat Carles Mundó, que fins aquesta tarda compartia cel·la amb Junqueras.

 

Esquerra reclama l'alliberament dels tots els presos i el retorn dels que són a l'estranger:

Marta Rovira: "Oriol Junqueras és a la presó perquè saben que volem combatre, que podem combatre i que combatrem la demagògia, el populisme de Ciutadans, de l'Inés Arrimadas i l'Albert Rivera"

Cales Mundo: "Mentre hi hagi candidats que estiguin a la presó aquest partit no es juga amb joc net, aquest partit no es juga amb igualtat de condicions"

 

L'inici de campanya de la candidatura de Junts per Catalunya ha estat marcada per la intervenció des de Brussel·les per videoconferència del cap de llista Carles Puigdemont.

 

Amb el lema "Puigdemont, el nostre president" Junts per Catalunya ha obert una campanya que consideren la segona volta de l'1 d'octubre. Puigdemont ha fet una crida a votar perquè assegura que l'independentisme ha anat creixent eleccions darrere eleccions.

"I tant que ens enrecordarem de l'1 d'octubre el dia 21 de desembre. I encara que els seus mitjans de comunicació ens vulguin entre amnèsics i desinformats els hem de recordar que la memòria dels catalans no s'esborrar, no és com els discurs durs del Partit Popular"

"Nosaltres oferirem diàleg. I ho farem, que no se n'oblidin tampoc, perquè nosaltres no som així, ho farem obeïnt el mandat de les urnes"

Ciutadans ha arrencat la campanya en un terrat al Poblenou de Barcelona. Hi ha hagut intervencions d'Inés Arrimadas i Albert Rivera, que tindrà un paper destacat en aquesta campanya per la qual Ciutadans ha triat el lema: "Ara sí votarem". Una campanya per la qual destinen 2,1 milions d'euros, el partit que més es gastarà per competir en aquest 21 de desembre.

 

Els de Ciutadans concentraran els esforços a l'àrea metropolitana perquè, diuen, la volen tenyir de taronja. Amb enquestes com les d'avui del CIS, a la formació estan convençuts que Inés Arrimadas pot ser la pròxima presidenta de la Generalitat i que el 21 de desembre serà la fi del procés.

El PSC ha fet l'acte d'inici de campanya a la tarda al teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat. El cap de llista Miquel Iceta ha fet una crida a mobilitzar el vot indecís i ha assegurat que els socialistes volen canviar el rumb de col·lisió de l'independentisme per un altre rumb que porti a l'acord i al progrés.

 

Iceta ha reivindicat la seva proposta de millora del finançament autonòmic amb un consorci que recapti tots els impostos.

"Nosaltres no ens volem separar, nosaltres no volem trencar, nosaltres volem contribuir i ser solidaris com els que més, com el que som. Però també serem exigents. Necessitem més autogovern, un millor finançament i un major protagonisme a la política espanyola i europea. I tal com ho creiem, ho demanem"

 

Notícia relacionada: prohibeixen a TV3 i Catalunya Ràdio dir "consellers empresonats" o "president Puigdemont"

 

Catalunya en Comú-Podem ha iniciat la campanya a la Farga de l'Hospitalet de Llobregat. Hi han participat els caps de llista, encapçalats per Xavier Domènech, i també Joan Josep Nuet. També Ada Colau, que tanca la llista.

 

Els discursos s'han centrat en l'eix social. Els comuns han volgut destacar les recents dades de l'atur i la persistència de la precarietat laboral. Asseguren que ells són imprescindibles per superar la confrontació dels blocs de la unilateralitat i del 155:

"Tenim la clau que pot desbloquejar la situació, la clau que pot obrir un nou temps de solucions, la clau que pot tornar a posar el centra la gent i la clau que pot tornar a recosir aquest país que tan gran ha estat i que tan gran pot ser encara"

 

El PP ha iniciat la campanya a Barcelona. El seu cap de cartell, Xavier García Albiol, ha dit que són el partit de la llibertat i de la recuperació econòmica. El partit que ha retornat la normalitat a Catalunya amb l'article 155 sense complexos.

Ha fet una crida a la unitat perquè, ha dit, Catalunya torni a ser un referent a Espanya i Europa:

"Del que es tracta en aquest moment és d'anar en la mateixa direcció. El que hem de fer és treballar perquè Catalunya, la nostra terra, torni a ser el motor d'Espanya i un dels referents, dels principals referents d'Europa. Aquesta és la nostra prioritat, la nostra única prioritat"

 

L'Institut Jaume Balmes de Barcelona, un centre que va patir la repressió policial el dia 1 d'octubre, ha estat el lloc triat per la CUP-Crida Constituent per obrir la seva campanya.

 

La CUP aposta, i ho afirmen rotundament els seus candidats, per la unilateralitat i la desobediència en el seu programa. En el cartell que han presentat s'hi pot llegir "Ens sobren 155 raons. 21D- Dempeus- Drets Socials- República i Assemblea Constituent".

"El 3 d'octubre i el 8 de novembre vam sortir en vaga per defensar els drets civils, els drets socials i els drets polítics de la república. El 27 d'octubre vam declarar la independència i vam proclamar la república. Ara el que toca és unilateralment i de forma desobedient construir la república, perquè aquest és l'única camí possible a l'Estat espanyol, la via del pacte del diàleg i de la reforma no és possible perquè això és el que va preveure el règim del 78"


ARXIVAT A:
Eleccions 21DProcés catalàArticle 155
Anar al contingut