Seguiment del ramadà en una mesquita
Seguiment del ramadà en una mesquita

Comença el ramadà... però els musulmans a Islàndia han de dejunar 22 hores?

Seguir el precepte als països nòrdics planteja un debat polèmic a la comunitat islàmica internacional: la interpretació de l'Alcorà

Actualitzat

El ramadà ha començat aquest dijous per a prop de mig milió de musulmans que viuen a Catalunya. Durant els propers 30 dies augmentaran les pregàries i s'abstindran de menjar, beure, fumar i mantenir relacions sexuals des que surt el sol fins que es pon.

És el novè mes del calendari musulmà, que es regeix pels cicles de la Lluna. Per això, cada any comença i s'acaba 10 dies abans que l'anterior. Comissions islàmiques d'arreu del món estudien ben bé la posició del satèl·lit per determinar just el moment en què s'inicia aquest període. A l'estat espanyol han determinat que començava aquest dijous, mentre que en altres punts del planeta ja va començar dimecres.

 

Polèmica a Islàndia

La coincidència del ramadà en aquesta època de l'any crea problemes als musulmans que viuen en països nòrdics, on només passen dues o tres hores entre la posta i la sortida del Sol i és impossible fer el dejuni.

El cas fa uns anys que es debat a Islàndia, però aquest any s'ha fet més greu ja que la nit dura només dues hores. Això obliga a passar 22 hores de dejuni.

El nombre de musulmans en aquest país, al voltant d'un miler de persones, no és gaire important al costat dels més de 200 milions que n'hi ha al món, però ha plantejat un dilema que ha sacsejat les autoritats religioses de l'islam que han de donar resposta.

Solucions i interpretacions

La Comissió Islàmica d'Egipte ha dictaminat que els musulmans es poden adaptar a l'hora de la Meca o a l'horari del país musulmà més pròxim, -que en el cas d'Islàndia seria Turquia-. D'altra banda els clergues saudites, més literals en la interpretació de l'Alcorà, diuen que han de resignar-se a l'horari.

Però, què passa si un musulmà es troba al pol nord i el sol de mitjanit no es pon mai? No pot dejunar durant un mes.

Aquesta polèmica, en un món globalitzat que fa que hi hagi gent, i musulmans, en qualsevol latitud del planeta, més que un debat que necessita una solució pràctica, ha obert la porta a les interpretacions de l'Alcorà.

La qüestió és que si la Comissió d'Egipte ha interpretat el llibre sagrat en aquest cas, perquè no es pot interpretar en altres preceptes. Mentre cristians i jueus han acceptat que els seus llibres sagrats són fruit dels moments històrics als qual pertanyen, els musulmans no ho han fet.

El ramadà és un del cinc pilars del culte a l'Islam i recorda el mes que va començar la revelació divina de l'Alcorà, a través de l'àngel Gabriel al profeta Mahoma.

ARXIVAT A:
Islam
Anar al contingut