El logotip de l'entitat d'estalvi CatalunyaCaixa
El logotip de l'entitat d'estalvi CatalunyaCaixa
Barcelona

Comença el procés de venda de CatalunyaCaixa, que s'ha d'enllestir abans del juliol

El procés de subhasta per adquirir CatalunyaCaixa, que ara controla l'Estat, ja ha començat oficialment i s'enllestirà abans d'aquest juliol. De fet el que es posa a la venda és el banc de CatalunyaCaixa, CatalunyaBanc. CatalunyaCaixa, que encara mantenia una participació del 10,26% al banc -el 89,74% restant és de l'Estat-, ha decidit renunciar-hi perquè surti a la venda en la seva totalitat.

RedaccióActualitzat
La caixa d'estalvis fruit de la fusió de Caixa Catalunya, Caixa Manresa i Caixa Tarragona ha complert així amb un tràmit formal previ i necessari per facilitar el procés de privatització de CatalunyaBanc, l'entitat que aglutina el negoci bancari. D'aquesta manera, segons ha informat el Fons de Reestructuració Bancària, s'avança en cinc mesos el calendari del concurs, que estava previst d'entrada per a la tardor i podrà fer-se abans d'estiu.

A partir d'ara les entitats interessades podran fer una oferta no vinculant, de manera que tindran accés a les xifres detallades de l'entitat. Un cop analitzats els números, els que hi continuïn interessats podran fer una oferta ja vinculant i finalment el Fons de Reestructuració Bancària, que és qui controla CatalunyaBanc, l'adjudicarà. Es preveu que el procés s'acabi al juliol.

El govern central ha decidit accelerar la venda de l'entitat per enllestir el sanejament del sistema financer espanyol. Per agilitar també el procés, CatalunyaCaixa ha decidit, a més, avançar 1.505 milions per sanejar una part de la seva exposició al risc promotor i actius immobiliaris, que li va comportar tancar 2011 amb unes pèrdues de 1.335 milions. Si no hagués hagut de fer aquesta provisió addicional, l'entitat hauria obtingut un resultat positiu de 304 milions per la seva activitat financera.

En qualsevol cas, CatalunyaCaixa ha preferit fer aquestes provisions per fer més atractiva l'entitat amb vista al seu procés de privatització, tenint en compte que són diversos els bancs que han mostrat interès per la seva compra, com el BBVA, el Santander, Bankia, Kutxabanc i fins i tot el Banc Sabadell.

Amb tot, la caixa d'estalvis CatalunyaCaixa continuarà controlant l'obra social, que ara com ara es nodreix d'ingressos propis.

D'una altra banda, la comissió rectora del FROB també ha aprovat el pla inicial de reestructuració de Banc de València i, en aquest sentit, ha iniciat els contactes amb els potencials interessats a adquirir l'entitat amb l'objectiu de completar-ne la reestructuració.
Anar al contingut