Esbós de tribunal que mostra l'excap de campanya de Trump, Paul Manafort, aquest dimarts durant la primera jornada del primer judici que s'…
Esbós de tribunal que mostra l'excap de campanya de Trump, Paul Manafort, aquest dimarts durant la primera jornada del primer judici que s'obre contra ell (Reuters)

Comença el primer judici a Paul Manafort, cap de la campanya electoral de Trump

És fruit de la investigació del fiscal especial Mueller sobre el "Rússiagate"

Juli RodésActualitzat

Aquest dimarts ha començat el primer judici a Paul Manafort, qui va ser el màxim responsable de la campanya electoral de Donald Trump.

D'entrada ha quedat constituït el jurat que haurà de jutjar: sis dones i sis homes, i quatre suplents.

Aquest és també el primer judici fruit de les investigacions del fiscal especial Robert Mueller sobre el cas anomenat Russiagate.

 

Mueller va ser nomenat l'any passat -el primer del mandat Trump- per investigar possibles ingerències russes en la campanya electoral de les presidencials i si l'equip de campanya de Trump hi va estar involucrat.

Ha treballat en el cas durant 14 mesos.

Manafort es va lliurar a l'FBI el 30 d'octubre i durant sis mesos va estar en arrest domiciliari. Actualment és en un centre de detenció d'Alexandria, on va ser traslladat des d'una altra presó per estar més a prop del lloc on ha de ser jutjat.

 

Se l'acusa de frau fiscal per haver amagat en comptes a l'estranger desenes de milions de dòlars guanyats a Ucraïna i també de frau bancari per obtenir préstecs.

Les acusacions no estan relacionades directament amb la seva feina com a cap de campanya de Trump, però si al final del judici fos declarat culpable, seria el primer col·laborador del president condemnat.

Es dona la circumstància que tres col·laboradors més de Trump ja s'han declarat culpables i estan cooperant amb la investigació de Mueller.

Manafort, en canvi, s'ha declarat innocent dels 18 càrrecs que li imputen.

 

Els fiscals també intentaran aportar detalls de la feina que Manafort va fer per Víkor Yanukovitx, el polític ucraïnès pro rus, que obre la porta a vincles més forts amb Rússia i la possible interferència russa a la campanya electoral de les presidencials nord-americanes.

En la primera sessió del judici, Manafort ha comparegut amb un vestit fosc, camisa blanca i corbata.

La seva dona, Kathleen, s'ha assegut al seu darrere.

 

Davant dels jutjats, un grapat de persones s'han manifestat contra Manafort i contra Trump amb un ninot que representava el president i amb reproduccions de grans dimensions de la foto policial de qui va conduir la seva campanya per arribar a la Casa Blanca.

Després d'aquest judici se n'ha de fer un altre, previst per al setembre, en què s'acusa Manafort de blanqueig de diner, de no comunicar que treballava per a governs estrangers i de manipular testimonis. D'aquests càrrecs també s'ha declarat innocent.

Si fos declarat culpable en aquest segon judici, Manafort podria passar la resta de la seva vida a la presó.

 

Un fill d'immigrants molt ben relacionat amb el poder

Nascut a Connecticut el 1949 (69 anys), aquest graduat en Dret a la prestigiosa universitat de Georgetown és descendent d'immigrants italians.

Té una llarga carrera com a assessor i lobista, sempre al voltant del poder. S'ha mogut habitualment al voltant de la Casa Blanca, però també en altes esferes polítiques d'altres països.

El 2006 va començar a assessorar el polític prorús ucraïnès Víktor Ianukóvitx i al cap de quatre anys el va fer arribar a la presidència.

 

El març de 2016 va entrar a la campanya electoral de Donald Trump, de la qual es convertiria en el màxim responsable al juny, abans de veure's obligat a dimitir a l'agost, acusat d'ocultar 12,7 milions de dòlars rebuts, precisament, d'Ucraïna.

Anys enrere, Manafort ja havia participat en la campanya -fallida- per a la reelecció del president Gerald Ford (que va perdre contra Jimmy Carter) i en què, quatre anys més tard, va dur a la presidència Ronald Reagan (precisament imposant-se a Carter).

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
Anar al contingut