Barcelona

Comença el compte enrere per al referèndum

El curs polític arrenca aquesta setmana amb la tramitació al Parlament de la llei de referèndum i la firma del decret de convocatòria

RedaccióActualitzat

Comença una setmana clau per al xoc de trens institucional entre Catalunya i Espanya, amb el compte enrere per al referèndum en marxa. La setmana serà decisiva per veure quina forma pren el procés català.

Dimecres s'espera que s'inclogui a última hora a l'ordre del dia del ple la votació de les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica. En poques hores, el ple les aprovarà de manera exprés i es publicaran immediatament, perquè el govern pugui convocar la votació de l'1 d'octubre.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que tot estarà llest el dia del referèndum, i sobre la possibilitat que l'inhabilitin, ja ha dit diverses vegades que no ho acceptarà.

Resposta preparada

D'altra banda, la resposta de l'Estat serà imminent. El Consell de Ministres té previst trobar-se de manera extraordinària just després de l'aprovació de les lleis per interposar un recurs al Tribunal Constitucional, que també estarà reunit mentre duri el ple del Parlament i que, de ben segur, les suspendrà.

Llavors el tribunal podria aplicar les noves facultats sancionadores que té després de la seva reforma exprés, però sense la unanimitat de tots els membres. Si ho fa, podria suspendre temporalment el president de la Generalitat, altres membres del govern o també la presidenta del Parlament.

El to s'ha endurit els últims dies per part de l'executiu espanyol.

El govern de Rajoy no ha concretat quina pot ser la seva resposta, més enllà de recórrer al Constitucional. Sobre la taula, diverses opcions: l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que suposaria una intervenció total o parcial de la Generalitat. També podria fer ús de la llei de seguretat nacional, que, per exemple, li permetria tenir sota el seu control els Mossos d'Esquadra.

I tot plegat, quan falta una setmana per a l'Onze de Setembre, en què l'independentisme té l'oportunitat de fer una nova demostració de força, que podria ser més gran segons com es desenvolupin els fets d'aquests dies.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut