Pla obert on es pot veure una màquina recol·lectora collitant panís en una finca de Linyola, el 14 de setembre de 2017. (Horitzontal)
Pla obert on es pot veure una màquina recol·lectora collitant panís en una finca de Linyola, el 14 de setembre de 2017. (Horitzontal)

Comença a Ponent la campanya del panís amb unes previsions ''ruïnoses'' a causa de la sequera i la calor avançada

Actualitzat

ACN Linyola.-La campanya de recol·lecció del panís ha començat aquesta setmana a Ponent, en comarques com el Pla d'Urgell i el Segrià, amb unes perspectives ''ruïnoses'' degut a la falta de pluges d'aquest estiu i a la calor avançada que va fer al mes de juny. El president de la Cooperativa de Linyola i coordinador d'Unió de Pagesos (UP) a Lleida, Jaume Pedrós, ha destacat que la falta d'aigua ha afavorit a la proliferació d'insectes com ''l'aranya roja'' que avança el procés d'assecatge de la planta i no deixa formar en condicions la pinya del panís. Tot plegat també ha motivat que la collita s'iniciï abans, ben bé uns 15 dies més aviat del previst. El sector afronta doncs amb preocupació aquesta campanya ja que per tercer any consecutiu els preus són baixos, a uns 175 euros la tona, lluny dels 210 euros que permetrien poder fer front als costos de producció.

La davallada de producció del panís per culpa de l'aranya roja i altres bacteris que han afectat a la formació i desenvolupament de la planta provoca pèrdues d'entre 3.000 i 5.000 quilos per hectàrea. Segons Jaume Pedrós, en una zona com la de Linyola, que capitalitza el volum de producció de panís de Ponent, en un any normal es produeixen entre 12.000 i 14.000 quilos per hectàrea. Com que la despesa de pagès per tirar endavant l'explotació és la mateixa malgrat les pèrdues, es preveu una campanya ''ruïnosa'' ja que el preu del panís continua baix per tercer any consecutiu.Aquesta és la previsió per als panissos primerencs, és a dir, els que es van plantar a l'inici de la primavera i que van ser fortament castigats per les calors avançades que hi va haver al mes de juny. A això cal afegir-hi que durant tot l'estiu ha plogut molt poc. Tot i que el panís d'aquesta zona es rega mitjançant el sistema de reg a manta, la planta necessita l'aigua de la pluja igualment per ''rentar-se'' i foragitar bacteris com l'aranya roja que són els qui han acabat propiciant l'avançat assecatge del panís. Segons Pedrós, enguany també ha estat excepcional pel que fa a la propagació de males herbes a les plantacions ''que ha costat molt de controlar''. ''El panís no ha pogut treballar tot el que volia perquè al moment que es regava la fulla ja estava malalta'', lamenta Pedrós.Ara el sector està pendent de quins resultats registren els panissos que es van plantar més tard o també els es reguen mitjançat el sistema d'aspersió. Probablement, en aquests casos les pèrdues de producció no seran tant importants. La directora general d'Agricultura, Teresa Masjuan, ha convocat una reunió per aquest mateix divendres amb responsables de cooperatives de Ponent per abordar aquesta mala campanya del panís. Pedrós no té clar de si aquest fenomen que han patit enguany pot entrar a una possible avaluació de danys de la companyia Agrosseguro i assegura que ''si no entra ho tenim malparat''. Des del sindicat UP tenen previst, ''com sempre'', demanar rebaixa de mòduls i la condonació de la Seguretat Social per als afectats.

Anar al contingut