Com viu el 155 el cos de Mossos d'Esquadra?

Fàtima LlambrichActualitzat

Una de les conseqüències de l'entrada en vigor del 155 va ser el relleu gairebé immediat a la cúpula d'Interior i del cos de Mossos d'Esquadra. El govern espanyol va assegurar que es respectaria l'estructura i les competències dels Mossos. Però en el dia a dia del cos, es noten alguns canvis de funcionament. Com per exemple, qui té ara la potestat de sancionar en cas d'infraccions greus dels membres del cos, o els informes diaris que s'han de remetre al govern espanyol.

El 155 es va filtrant dins de l'estructura dels Mossos d'Esquadra. És un transvasament continu d'informació. L'informe diari del cos on es resumeixen totes les operatives previstes per la jornada, ara s'envia al govern espanyol, prèvia traducció al castellà. És l'informe on hi consten les actuacions més rellevants fetes el dia abans i també les programades per al dia en curs, com detencions o dispositius d'ordre públic per a manifestacions.

 

El ministeri ha defensat sempre que el 155 no suposarà una pèrdua de competències pels Mossos d'Esquadra, com la de la seguretat ciutadana. El dia de la vaga, a l'estació de l'AVE a Girona, com en altres punts de Catalunya, hi havia els Mossos i també la Policia Nacional.
Sota ordres del Ministeri de l'Interior, no es va donar tampoc l'ordre de desallotjar, segons l'explicació del ministre Zoido va ser, paradoxalment, pels mateixos motius pels quals el Major Trapero - ara cessat pel 155 i investigat- no la va donar el dia 1 d'octubre: perquè la força s'ha d'utilitzar amb proporcionalitat i la policia no ha d'empitjorar la situació.

El 155 fa uns quinze dies que està en actiu. Aquesta setmana ha sortit publicat al BOE que la potestat de sancionar les faltes molt greus que puguin cometre els Mossos d'Esquadra, ara recau en Juan Antonio Puigserver, el responsable del Ministeri a qui se li ha encomanat fer-se càrrec del Departament d'Interior. Les sancions poden suposar suspensions de sou i feina. Puigserver no s'ha instal·lat al Departament, quan és a Catalunya té despatx a la delegació del govern. Segons fonts de la delegació, de moment no consta que s'hagin aplicat sancions.

El 155 no el noten els agents en el seu dia a dia laboral. Però tot lo que l'envolta sí que es percep en el cos. A més de la informació burocratitzada que es facilita, els Mossos també han detectat filtracions interessades. Sospiten que algú que penja de la Comissaria General d'Informació del cos de Mossos va ser qui va alertar la Policia Nacional que mossos de la mateixa comissaria tenien previst anar a destruir documentació a la incineradora de Sant Adrià de Besòs. Per això, en arribar, el dispositiu de Policia Nacional estava preparat i esperant-los.

El que no ha cosit del tot el 155 és el trencament de la confiança entre els diferents cossos policials, encara que tots pengen del mateix ministre Zoido, i tot i que Espanya continua en alerta 4 per terrorisme.

ARXIVAT A:
Article 155Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut