L'hemicicle del Parlament, buit amb els llaços grocs en els escons dels diputats suspesos per Llarena, el mes de maig (ACN)
L'hemicicle del Parlament, buit amb els llaços grocs en els escons dels diputats processats (ACN)
Barcelona

Com queden les majories al Parlament segons què passi amb els diputats processats

Actualitzat

Les últimes eleccions a Catalunya van deixar una majoria absoluta de partits a favor de la independència. La suma de Junts per Catalunya, Esquerra i la CUP és de 70 diputats, i supera el 68 diputats, que és la línia que marca la majoria absoluta.
 

 

Si sempre votessin junts, guanyarien totes les votacions, però  la CUP no els està garantint el seu suport. Per tant, la majoria de Junts per Catalunya i Esquerra quedaria, com a molt, amb 66 vots.

 

 

Però falta sumar-hi un altre element: els diputats a la presó o a Brussel·les. Comín, que no està processat perquè té recursos pendents per resoldre, va renunciar al maig a delegar el vot deixant la majoria més ajustada, en 65 escons

També es dubta de la validesa de la fórmula escollida aquest matí pels diputats de Junts per Catalunya, els vots independentistes podrien ser tan sols 61. I amb 61 diputats hi hauria moltes possibilitats de perdre la majoria de les votacions.
 

 

La situació dels 6 diputats processats

Dels 6 diputats processats, 5 són a la presó i un a l'exili. Tots tenen el dret de participar en el ple, però mentre pel jutge Llarena estan suspesos, pel Parlament no ho estan.

En el cas dels diputats d'Esquerra Republicana, designen el vot en Sergi Sabrià, mentre que en el cas de Junts per Catalunya, deleguen el vot en Albert Batet.

 

  

La diferència entre una cosa i l'altra és que en la fórmula de "designació" es compleix amb l'acord de fa una setmana entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya.

En aquests equilibris sobre la suspensió i no-suspensió dels diputats processats, des del mes de juliol no han cobrat cap retribució com a diputats.

ARXIVAT A:
Toni ComínProcés catalàIndependènciaJxCatERCCUPCarles PuigdemontJordi SànchezJosep RullJordi Turull
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut