L'hemicicle del Parlament de Catalunya
L'hemicicle del Parlament de Catalunya

Com es tria la mesa del Parlament?

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres, el diputat d'ERC Ernest Maragall serà l'encarregat d'obrir la sessió constitutiva del Parlament. Ho farà en qualitat de president de l'anomenada mesa d'edat de la cambra, l'òrgan que s'encarrega d'ordenar aquest debat. A Maragall, de 75 anys, li toca presidir la mesa en ser el diputat més veterà i ho farà assistit dels dos diputats més joves, els també republicans Gerard Gómez del Moral i Ruth Ribas.

A ells els pertoca arbitrar el funcionament d'una sessió l'objectiu únic de la qual és escollir la mesa del Parlament.

Com funciona la votació per escollir el president o presidenta del Parlament?

La mesa del Parlament té set integrants: el president, dos vicepresidents i quatre secretaris. Per escollir-los s'han de fer, almenys, tres votacions. Totes es fan amb urna, per votació individual i secreta.

La primera votació és la que ha d'escollir el president del Parlament. Per a l'elecció del president del Parlament, cada diputat ha d'escriure un sol nom a la papereta. Surt escollit qui obté la majoria absoluta. Ara bé, si no s'assoleix aquesta majoria, es repeteix la votació, però en aquest cas ja no només es podrà triar entre els dos diputats amb més vots. En aquest cas surt elegit president de la cambra el parlamentari que obté més vots. Si empaten, llavors s'ha de repetir. I si s'ha fet la votació en quatre ocasions i el resultat segueix en empat, aleshores es considera elegit el candidat del grup parlamentari amb més diputats.

La segona votació serveix per designar les dues vicepresidències. Cada diputat escriu de nou un sol nom en cada papereta i sortiran escollits els que, per ordre correlatiu, obtenen més vots. La mateixa fórmula també s'aplica en una tercera votació, quan s'han de triar les quatre secretaries de la mesa.

Un cop constituïda la mesa del Parlament, els elegits prenen possessió del seu lloc i, a continuació, el nou president pot fer una intervenció per adreçar-se al ple i declarar constituït el Parlament de la legislatura, en aquest cas la dotzena.

Qui podrà votar aquest dimecres al Parlament?

La mesa del Parlament de l'onzena legislatura s'ha reunit per última vegada aquest dimarts i no ha pres cap decisió sobre com s'ha procedir amb la delegació del vot dels diputats que no s'espera que assisteixin a la sessió, bé perquè són a la presó o bé perquè són a Brussel·les. Per tant, tot apunta que li correspondrà a la mesa d'edat -formada per tres diputats republicans- decidir sobre aquesta qüestió, sabent que la majoria independentista podria estar en joc i que un informe dels lletrats del Parlament rebutja l'opció del vot telemàtic per a aquests diputats, si bé el jutge Llarena, per exemple, va obrir la porta perquè la mesa del Parlament així ho fes amb els candidats empresonats. En absència de la mesa del Parlament, pertocaria a la mesa d'edat, en un moment d'un cert buit de poder en el traspàs entre una legislatura i una altra.

ARXIVAT A:
Eleccions 21DProcés catalàInvestidura
Anar al contingut