Com elegeixen el fiscal general altres països europeus

Actualitzat

Quin model d'elecció segueixen els estats europeus per designar el fiscal general? Una figura que a Espanya no ha estat exempta de polèmica. L'elecció recau entre juristes de reconegut prestigi. És el govern a través del Ministeri de Justícia el que tria i proposa el candidat que es presenta davant del Congrés dels Diputats, tot i que la cambra no hi pot dir res.  

A Alemanya s'anomena fiscal general federal, "generalbundesanwalt". També el designa el govern, però ha de ser obligatòriament ratificat pel Senat, una autèntica cambra de representació territorial.

 

L'"attorney general" és el nom que rep al Regne Unit. Com en la resta de països, s'aposta per advocats amb molta experiència i, en aquest cas, es tracta formalment d'un ministre de l'executiu, encara que no participa regularment a les seves sessions. El càrrec el nomena directament el govern.

En el cas de França no hi ha un fiscal general. És el Ministeri de Justícia i la Direcció General d'Afers Criminals i Indults els que designen fiscals per cada assumpte. També estan elegits pel govern.

A Itàlia, el fiscal general es diu "procuratore generale". És designat, en canvi, per l'equivalent del Consell General del Poder Judicial espanyol, format per jutges i que ha de vetllar per la seva independència. S'anomena Consiglio Superiore della Magistratura. Hi pot influir el govern, però de manera indirecta.

Els experts consultats asseguren que la major part dels ordenaments jurídics europeus coincideixen i que l'escull se centra en el mal ús que el govern, a vegades, fa de la seva funció.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut