L'estructura de la porta d'un castell, feta amb impressora 3D
L'estructura de la porta d'un castell, feta amb impressora 3D

Com construir-vos el vostre propi castell de vidre

Investigadors alemanys aconsegueixen un cristall que es pot moldejar amb una impressora 3D

Xavier DuranActualitzat

Amb una impressora 3D és factible construir-se un castell de vidre. Es tracta d'un castell que només fa unes mil·lèsimes de mil·límetre, i, per tant, no és gaire útil per a qui tingui deliris de grandesa. Però en tecnologia significa un gran pas.

El vidre és un dels materials més importants, tant en el laboratori i la indústria com en la vida quotidiana. Per les seves propietats com a aïllant elèctric i tèrmic i la seva transparència, resulta molt versàtil en els àmbits més diversos.

Però donar-li formes complexes i amb material de molta puresa no és senzill. A molts els venen al cap forns de temperatures molt altes i operaris bufant a través d'uns tubs per elaborar formes vistoses. O, en una versió menys artesanal, s'imaginen cadenes de producció d'objectes de vidre, com ara ampolles.

Ara, un equip alemany encapçalat per Bastian Rapp, de l'Institut de Tecnologia de Karlsruhe, ha utilitzat un material fet amb nanopartícules de sílice disperses en una matriu plàstica, al qual es pot donar forma amb una impressora 3D. El seu treball s'ha publicat a la revista "Nature".

La impressora escalfa i fon el material i després li dona la forma que es vol. Així s'obtenen objectes d'una gran puresa, que conserven les millors propietats del vidre. Es poden fabricar lents o filtres de la màxima qualitat. Afegint-hi metalls, es poden obtenir vidres de color.

Tot això obre la porta a sistemes microscòpics amb moltes aplicacions en recerca i en la indústria. Però, per cridar l'atenció sobre el sistema, què hi pot haver millor que un bonic nanocastell?

Anar al contingut