Agents dels Mossos d'Esquadra entren a un centre escolar aquest diumenge. (EFE)
Barcelona

Com actuen els Mossos als col·legis abans del referèndum?

Els centres que demà seran col·legi electoral han rebut la visita dels Mossos, que aixequen acta de si hi ha voluntaris fent-hi activitats lúdiques aquest cap de setmana

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han visitat entre la tarda de divendres i durant la nit i la matinada molts dels col·legis que no han tancat portes i on grups de voluntaris han organitzat activitats lúdiques d'esport i oci per passar la nit.

La policia catalana s'ha limitat a aixecar acte de les escoles obertes i avisar els ocupants que demà, diumenge, a les sis del matí, s'han de desallotjar els locals.

Les actes que els Mossos omplen en les seves visites als centres de votació detallen quatre motius que poden al·legar per no tancar-los. Els motius són la negativa "reiterada i manifesta" dels ocupants a sortir del local; la possibilitat que es produeixin aldarulls amb perill per a les persones o béns, la impossibilitat dels agents d'accedir al centre o la "presència de persones vulnerables, com ara nens o ancians".

Els agents han de marcar el resultat de l'acció policial i si aquesta és "amb desallotjament" o "sense desallotjament".

També apareix l'opció que només es tanquin "les zones destinades a realitzar els actes preparatius o de votació" i s'han d'especificar les parts dels centres que es clausurin.

Visites reiterades

En alguns centres educatius, els agents s'hi han presentat fins a quatre vegades a diferents hores de la nit i la matinada. En algun cas, han dit als que hi passaven la nit que els haurien de desallotjar.

A l'acta policial, hi fan constar els actes que es fan a cada centre que diumenge podria ser col·legi electoral.

 


A l'hora de fer l'acta dels serveis, alguns efectius de Mossos d'Esquadra han procedit a identificar alguns pares o mares o altres persones que participaven a les activitats d'ocupació d'escoles i instituts. Els han demanat el DNI i el número de telèfon.

 

 

En la majoria de casos, la conversa entre les persones que hi ha a dins dels centres i els agents ha estat molt distesa.

 

 

 

Des del cos dels Mossos d'Esquadra, tot i que no s'ha fet comunicat oficial de com actuaran diumenge si es troben els col·legis electorals oberts i ocupats, asseguren que compliran el manament judicial, però s'asseguraran de facilitar el manteniment de la pau social.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut