Bogotà

Colòmbia negociarà amb les FARC l'alliberament de Betancourt a canvi de guerrillers

Gir de 180 graus en la política del govern de Colòmbia. L'executiu d'Álvaro Uribe ha autoritzat l'excarceració de guerrillers a canvi de l'alliberament d'alguns dels seus ostatges, entre ells l'excandidata presidencial Ingrid Betancourt. Uribe ha signat un decret que permetrà l'inici de converses amb els terroristes per arribar a un acord humanitari. El Comissionat per la Pau de Colòmbia ha explicat que només cal que alliberin l'excandidata i 39 segrestats més perquè es pugui fer l'intercanvi amb un nombre indeterminat de rebels.

Actualitzat
Ingrid Betancourt a canvi de centenars de rebels empresonats. És l'oferta que proposa ara el govern colombià per accelerar l'alliberament de l'excandidata presidencial i, si pot ser, els 700 segrestats més per les FARC. La decisió de negociar l'alliberament de Betancourt arriba poc després que el Defensor del Poble assegurés que la salut de l'excandidata s'ha deteriorat encara més. Betancourt es troba en un centre de salut de la regió colombiana de San José del Guaviare, escortada per més de 200 guerrillers, segons un sacerdot que cita testimonis directes.

Bogotà diu que han reduït al màxim les exigències per començar el procés. Estan disposats a treure de les presons líders rebels i guerrillers, independentment dels crims que hagin comès. El govern colombià, però, insta les FARC a moure fitxa primer i en cap moment parla de desmilitaritzar una zona a prop de Cali, fet que la guerrilla exigeix com a condició.

Els familiars dels segrestats han rebut la notícia amb prudència. Ara com ara, els preocupen més els creixents rumors sobre el precari estat de salut d'Ingrid Betancourt. Aquest dijous, el defensor del poble va assegurar que al febrer l'havien atès en un dispensari de la selva per hepatitis B i una malaltia tropical de la pell.

Es fa difícil preveure la resposta que donaran les FARC a l'oferta d'intercanvi del govern. Si alliberen Betancourt, perden el segrestat més valuós, i fa només 28 dies que l'exèrcit va matar el número dos de la guerrilla, Raúl Reyes, en una polèmica operació a la frontera amb l'Equador.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut