Barcelona

Col·lapse als centres d'acollida per l'augment de menors estrangers sense familia

Menors estrangers no acompanyats dormen als jutjats a l'espera que la DGAIA els assigni un centre d'acollida

Roger RoviraActualitzat

Augmenta fins a nivells preocupants el nombre de menors d'edat estrangers sense família que arriben a Catalunya. Un fenomen que està provocant el col·lapse dels centres d'atenció de la Direcció General de la Infància.

L'any passat, 684 nois van arribar fins aquí sense els pares, una xifra que gairebé dobla la de l'any anterior. I de cara aquest any, les previsions són pitjors, fins aquest setembre ja són 904 els nois en aquesta situació.

La DGAIA reconeix el problema i diu que està posant recursos per solucionar-ho. Mentrestant, però, als jutjats es poden veure situacions inversemblants.

Els joves passen l'estona com poden. Asseguts a les cadires de la sala d'espera que hi ha la planta baixa de l'edifici de la fiscalia de la Ciutat de la Justícia. Però també hi fan nit i, al final del passadís, s'han muntat una zona on dormir amb mantes a terra.

 

Una vintena de menors estrangers sense família malviuen durant uns dies en aquestes condicions. La situació no és nova, fa quatre mesos que va començar a passar amb altres menors nouvinguts, majoritàriament nois del Marroc i uns quants de Ghana.

El pas d'aquests joves per la Ciutat de la Justícia hauria de ser transitori, d'unes poques hores. Aquí, la Fiscalia certifica si realment són menors perquè l'administració se'n faci càrrec. Un tràmit ràpid que, fins i tot, es fa tot el dia perquè hi ha un servei de guàrdia les 24 hores.

La fiscalia de Barcelona ho ha denunciat i demana solucions urgents.

 

En un comunicat explica que, en alguns casos, els nens poden arribar a esperar més de tres dies que la Direcció General d'Atenció a la Infància els assigni a quin centre d'acollida han d'anar. Un fet que la Fiscalia considera greu i lamentable per les condicions en què es troben i que assegura que ha empitjorat últimament.

La directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), Georgina Oliva, ho atribueix a una situació extraordinària.

"En els darrers dies s'han donat situacions que ningú les vol... per una situació extraordinària. En els darrers 3-4 mesos, la mitjana d'arribada de menors estrangers no acompanyats al nostre país està al voltant de 150 mensuals."


Davant d'aquesta arribada massiva de menors no acompanyats, la DGAIA planteja solucions com l'augment de places formatives per aprendre un ofici i de pisos d'acollida i la creació de centres d'emergència.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut