Fragment de l'article de Colau a "El País"
Fragment de l'article de Colau a "El País"
Barcelona

Colau reclama a l'Estat que atengui el clam de la Diada

RedaccióActualitzat

Amb motiu de la Diada, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, publica un article al diari "El País" en què defensa que, siguin més o siguin menys, els catalans que demà es manifestaran tornaran a ser un nombre suficient perquè qualsevol govern amb vocació d'escoltar la ciutadania els hagi de tenir en compte.

Colau pronostica que milers de catalans es manifestaran diumenge per expressar "la seva voluntat de decidir lliurement el seu futur i el seu desig d'independència davant d'un Estat que ignora els seus drets i llibertats nacionals".

"No es cansin en comptar-los, seran molts. Potser seran més o potser menys que en els últims quatre anys. En qualsevol cas, tornaran a ser un nombre suficient perquè qualsevol govern amb vocació d'escoltar la ciutadania els tingui en compte."

Amb el títol "La Diada i l'endemà", Colau rebutja l'argument que Espanya sigui irreformable, un argument que qualifica de reaccionari.

"L'immobilisme crònic de Rajoy ha alimentat el mantra d''Espanya és irreformable' entre alguns sectors de l'independentisme. Es tracta d'un argument que no comparteixo i que des d'un punt de vista ètic sempre m'ha semblat reaccionari."

Colau, però, sí que veu la dreta espanyola com a irreformable. Acusa Rajoy d'immobilista i diu que la dreta "ha estat incapaç de desprendre's d'una visió centralista, homogeneïtzadora i passada de moda d'Espanya".

"Cada vegada que Rajoy amenaça les institucions catalanes amb mesures penals, no està insultant només els representants del poble català, sinó el conjunt de l'Espanya democràtica."

L'alcaldessa augura que la resposta del president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, a la Diada no serà una altra que "lloances a la seva indestructible unitat d'Espanya i fermesa per fer front al desafiament secessionista".

 

Colau reclama una reforma de la Constitució que permeti a Catalunya decidir lliurement la seva relació amb Espanya, ja sigui federal, confederal o independent. I urgeix, també, a una modernització del model territorial que aposti decididament per la plurinacionalitat.

"Espanya ja és un estat plurinacional de fet, ara necessita ser-ho també de dret."

Per contra, Colau dibuixa un escenari en què la judicialització del conflicte "no només constitueix la pitjor sortida possible", sinó que porta aparellada una conseqüència "encara més tenebrosa, com és la politització de la justícia, en convertir els tribunals en una tercera cambra sense control ciutadà".

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut