Nova York

Colau defensa a l'ONU un acord de grans ciutats contra l'especulació immobiliària

Reclamen que els governs locals tinguin més competències i recursos per evitar els increments abusius de lloguer i la gentrificació

RedaccióActualitzat

Barcelona no és l'única ciutat de lloguers impossibles i preus de venda inabastables per a molts veïns, un fet que està expulsant de barris com Sant Antoni o Gràcia gent que hi ha viscut tota la vida o que volen seguir vivint-hi.

L'alcaldessa Ada Colau ha anat a les Nacions Unides a defensar juntament amb Nova York, Madrid, París, Londres, Berlín, Seül, Durban, Montevideo i Mèxic capital que cal pressionar els estats per lluitar contra la gentrificació.

Ho ha fet com a portaveu a la cimera "Cities for Housing" per lluitar contra l'expulsió del veïnat dels centres urbans. Aquestes grans capitals han acordat un posicionament internacional conjunt per reclamar mesures globals.

Especial: Expulsats de Barcelona, lloguers pels núvols

És la primera declaració per la vivenda adequada que es presenta en la història de l'ONU.

"Ara mateix la situació és crítica. Les nostres ciutats estan en perill. I quan dic que les nostres ciutats estan en perill vull dir que la vida en les nostres ciutats està en perill".

 

Per Colau i la resta d'alcaldes, l'especulació no és un fenomen inevitable, sinó que, si els estats volguessin, s'hi pot lluitar de forma molt més eficaç: traspassant recursos i competències als grans municipis. D'aquesta manera, diuen, es pot regular de forma més directa el mercat a l'habitatge i els increments abusius del lloguer.

En aquest sentit, segons Colau, a Espanya hi ha una oportunitat amb el govern de Pedro Sánchez, a qui recorda que necessita els vots de Podem al Congrés.

"Demanem al govern de Pedro Sánchez que sigui proactiu i agilitzi el més ràpid possible aquesta reforma de la llei d'arrendaments urbans per allargar la durada dels contractes de lloguer i posar límits a les pujades de preus abusius".

Notícia Relacionada: Lloguer de pis al millor postor: abusos i frau en un mercat amb preus de bombolla

És el primer cop que les grans metropolis del món s'ajunten a l'ONU per lluitar plegades per defensar un dret bàsic com és el d'un habitatge adequat. I alerten del perill de no frenar ara el fenomen. Si el canvi climàtic és la gran amenaça pel planeta, l'especulació, diuen, ho és per a les ciutats.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHabitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut