Madrid

Coalició Canària diu que l'opció de Rajoy passa per governar en minoria

Ho ha assenyalat el secretari general d'aquesta formació, José Miguel Barragán, després de reunir-se amb el president espanyol en funcions en la seva primera trobada de la tanda de converses per a la investidura

RedaccióActualitzat

Coalició Canària (CC) veu Mariano Rajoy "optimista però realista" de cara a les negociacions per a la investidura i "sembla que, descartada la gran coalició, l'opció podria ser un govern en minoria". Aquesta és l'opinió del secretari general de la formació, José Miguel Barragán, després de reunir-se amb el president espanyol en funcions a La Moncloa. Poc més d'una setmana després de les eleccions del 26-J, Rajoy ha fet la primera trobada de la ronda de converses que vol obrir per intentar formar govern.

José Miguel Barragán, que anava acompanyat del president canari i líder de CC, Fernando Clavijo, ha explicat que Rajoy vol ser investit a finals de juliol i evitar d'aquesta manera que el procés per a la formació del nou govern vagi més enllà de l'estiu. El cap de l'executiu espanyol en funcions busca -ha dit el dirigent canari- un govern amb minoria amb suports puntuals de les altres formacions, i que l'objectiu és aconseguir l'abstenció del PSOE i tirar endavant els pressupostos i el sostre de deute del 2017. Però els socialistes han insistit que el PP ja es pot oblidar de la possibilitat que el PSOE s'abstingui per facilitar la presidència als populars. El portaveu del PSOE al Senat, Òscar López, ha assegurat que tenen ja "decidida" la seva posició "clara" de votar en contra de Rajoy.

Barragán ha indicat, després de la reunió a La Moncloa, que Coalició Canària està disposada a parlar de la investidura "sense donar xecs en blanc ni posar línies vermelles", però ha deixat clar que el seu vot és insuficient i que fa falta que altres formacions també negociïn. Després d'una reunió de poc més d'una hora, el secretari general de CC ha reiterat que Rajoy els ha comunicat clarament la seva intenció de presentar-se a la investidura i ha proposat crear un grup de treball als pròxims dies per analitzar les qüestions de l'anomenada "agenda canària". Coalició Canària, que va obtenir un únic escó a les eleccions del 26 de juny, està disposada a donar suport a Rajoy, sempre que es comprometi amb les demandes sobre el seu territori, i també la modificació de la LOMCE, la reforma de la Constitució i la reforma laboral.

El PNB planteja l'acostament dels presos

El PP també necessita el vot favorable dels cinc diputats del Partit Nacionalista Basc. Rajoy ja ha trucat al lehendakari i president del PNB, Íñigo Urkullu, per buscar data per reunir-se. El mateix Urkullu, però, ha advertit el PP que condiciona el seu suport al fet que hi hagi canvis en la política penitenciària, com l'acostament dels presos bascos a Euskadi i les competències en presons. Els populars no negociaran, de moment, amb el PSOE i buscaran primer l'aval d'altres formacions.

Però, si vol ser investit president, Rajoy també haurà de tenir el vot favorable de Ciutadans. Si l'obté, la investidura podria quedar en mans dels socialistes. I és en aquest punt que el PP començarà a pressionar-los, perquè Rajoy només necessitaria l'abstenció d'un diputat del PSOE per continuar al capdavant de l'executiu. Aquest dilluns, el president espanyol en funcions va apel·lar a "un acord de mínims" perquè hi hagi un "govern que pugui governar". Creu que seria "un disbarat" no posar-se d'acord i que s'hagués de recórrer a unes terceres eleccions.

Sánchez es reuneix amb els líders socialistes de Madrid i Euskadi

Mentre Mariano Rajoy prepara la investidura, Pedro Sánchez prepara el comitè federal del seu partit, que es farà dissabte. El secretari general del PSOE comença els contactes amb dirigents territorials. Les seves interlocutores d'aquest dimarts són la basca Idoia Mendia, aquest migdia, i la madrilenya Sara Hernández, a la tarda. Sánchez, que reprèn la seva agenda després d'uns dies de descans, té previst reunir-se amb tots els barons socialistes abans del comitè federal, que analitzarà els resultats del 26-J i l'escenari polític que queda obert.

L'endemà de les eleccions, el portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, va afirmar que la iniciativa per formar govern correspon ara a Mariano Rajoy com a guanyador de les eleccions, però va deixar clar que el PSOE no s'abstindrà i votarà en contra de la seva investidura. Els socialistes es mantenen com a primera força de l'esquerra, amb 85 diputats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut