Brussel·les

Clinton pressiona Rabat per trobar una sortida al "cas Haidar"

La secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, ha trucat el ministre d'Afers Estrangers del Marroc, Taieb Fassi-Fihri, per tractar de la crisi provocada per l'expulsió d'Aminatu Haidar d'Al-Aaiun, segons han revelat fonts diplomàtiques a Brussel·les. La gestió de Clinton posa més pressió internacional sobre Rabat perquè permeti el retorn a casa seva de l'activista saharaui. La diplomàcia espanyola s'alegra de la intervenció dels Estats Units, però assegura que no s'ha fet a petició seva.

Actualitzat
Miguel Ángel Moratinos anirà dilluns a Washington en un viatge no previst per entrevistar-se amb la seva homòloga Hillary Clinton. Ja s'hi va reunir el 4 de desembre a Brussel·les al marge del Consell Atlàntic i van evocar el "cas Haidar". A la cita a la capital nord-americana, Moratinos coincidirà amb el seu homòleg marroquí, Taieb Fassi-Fihri.

La tasca mediadora dels EUA ja va ser decisiva, el 2002, per arribar a un acord entre Espanya i el Marroc sobre l'illot de Perejil, que va ser ocupat pels marroquins una setmana abans de ser desallotjats per boines verdes espanyols. L'aleshores secretari d'estat, Collin Powell, es va posar en contacte amb Mohamed VI per tancar l'acord assolit amb Espanya.

La intervenció de Clinton coincideix amb l'inici d'una tasca mediadora del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, i amb la publicació d'un comunicat sobre el tema per la presidència de la Unió Europea, comunicat del qual la diplomàcia espanyola sí que s'atribueix part del mèrit. El text, consensuat amb els 27 estats membres, expressa "la seva preocupació per la salut [de Haidar] i demana a les autoritats marroquines que compleixin les seves obligacions internacionals en matèria de drets humans i cooperin amb les autoritats espanyoles perquè es pugui trobar una solució positiva".
Anar al contingut