Washington

Clinton i Trump surten reforçats al "superdimarts" en la cursa cap a la Casa Blanca

Clinton pren distància de Bernie Sanders i el magnat Donald Trump s'emporta la victòria a la majoria dels estats, però no pot batre Ted Cruz a Texas

RedaccióActualitzat

El conegut com a "superdimarts" en la cursa dels dos grans partits cap a la Casa Blanca, als Estats Units, ha deixat dos noms com a vencedors d'aquesta nit electoral: Hillary Clinton, al camp demòcrata, i Donald Trump, al del Partit Republicà. 

Així doncs, res atura el pas de l'home més controvertit de la campanya. Donald Trump ha fet bones les enquestes i s'ha endut una nova victòria al "superdimarts" des d'Alabama a Massachusetts passant per Virgínia. Un triomf a través del país que evidencia la diversitat del vot que li dóna suport, des dels republicans moderats als religiosos més conservadors. En una atípica roda de premsa per celebrar la victòria, en lloc d'un discurs de guanyador, Trump s'ha presentat com l'unificador del partit. 

"Em vull acomiadar dient això: sóc un unificador, m'agradaria veure el Partit Republicà i tothom anant junts i units. I quan ens unim, no ens pot guanyar ningú."

I així espera seguir el camí de la nominació, que se li està posant de cara i està desmuntant l'estratègia dels seus contrincants. El senador per Texas, Ted Cruz, aspirava a unir els republicans per frenar Trump i on havia de demostrar-ho era durant el "superdimarts", que ell mateix havia reconegut que era la cita més important. Als estats del sud, més conservadors i religiosos, és on tenia més possibilitats, i és on Cruz havia invertit més diners. Però no li ha funcionat. Només ha guanyat dos estats, el seu Texas i el fronterer Oklahoma. Ara bé, és un resultat millor que el de Marco Rubio, l'aposta de l'aparell del partit. Per això Cruz, que ja ha guanyat tres estats, ha fet una crida als altres candidats a sumar-se a la seva campanya com l'única, ha dit, que pot frenar Trump. Però Rubio, tot i la mala nit, no tira la tovallola i aspira a mantenir-se viu guanyant a Florida el 15 de març, el seu estat, tot i que les enquestes no l'ajuden. 

I en el bàndol demòcrata, victòria còmoda de Hillary Clinton, que ja mira més enllà. El seu discurs de victòria ha estat plagat de referències implícites a qui veu ja com el seu rival, Donald Trump:

"Pot semblar estrany que això ho digui una candidata a la presidència. Però continuaré dient que el que necessiten els Estats Units és amor i amabilitat. En comptes d'alçar murs, trencarem barreres i construirem escales d'oportunitats perquè cada nord-americà pugui viure segons les seves capacitats."

Bernie Sanders ha tingut una mala actució al "superdimarts", cosa que confirma les dificultats de mobilitzar el vot de les minories. Però el senador ja ha dit que tampoc tira la tovallola. 

En total, una desena d'estats s'han pronunciat en les votacions i caucus o assemblees populars. Hi havia en joc 865 delegats dels 2.383 necessaris per aconseguir la nominació al Partit Demòcrata i 595 dels 1.237 necessaris per a la candidatura presidencial republicana.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut