Washington

Clinton i Obama s'ataquen durament en el debat previ als caucus de Carolina del Sud

El debat demòcrata previ a les primàries de l'estat de Carolina del Sud s'ha convertit en un enfrontament pur i dur entre Hillary Clinton i Barack Obama. Els dos candidats han deixat enrere les bones maneres dels últims dies i s'han atacat personalment amb agres acusacions davant les càmeres de televisió. El candidat afroamericà ha furgat en el paper de l'expresident Bill Clinton durant la campanya de la seva dona. La senadora per Nova York, per la seva banda, ha utilitzat declaracions anteriors del seu contrincant per retreure-li incongruències i falta de compromís amb temes com el conflicte a l'Iraq. John Edwards, per la seva banda, ha aprofitat l'enfrontament per guanyar-se el públic.

Actualitzat

Entre protestes i aplaudiments del públic, i alçant el dit índex a l'aire, els dos principals favorits demòcrates han protgagonitzat el debat més tens fins al moment. Després de passar breument pels desafiaments que afronta l'economia dels Estats Units, Hillary Clinton i Barack Obama han canviat el to per començar a interrompre's i llançar-se acusacions personals.

Obama ha acusat a Clinton de distorsionar unes declaracions anteriors en què l'afroamericà defensava que el president republicà Ronald Reagan havia fet més per Estats Units que Bill Clinton. Hillary Clinton li ha respost "jo no he dit això", i Obama ha corregit: "Ho ha dit Bill Clinton". L'exprimera dama contraatacava: "Jo sóc qui està aquí i no ell", mentre el seu contrincant acabava dient: "És que de vegades no sé contra qui competeixo", referint-se a l'important paper de l'expresident demòcrata en la campanya de la seva dona.

Hillary Clinton també ha acusat el senador d'Illinois de no tenir una idea clara sobre els principals assumptes polítics del país: "Quan diu alguna cosa, immediatament després rectifica i diu que el que volia dir era una altra cosa". Obama contraatacava donant a entendre que Clinton no era una garantia del canvi, perquè els americans no volen "algú que recorre a la mateixa política típica que hem vist a Washington".

El senador John Edwards, per la seva banda, ha hagut d'intervenir en l'enfrontament per demanar espai en el debat: "Hi ha tres presones en aquest debat o només duess?". En els pocs torns que ha tingut per intervenir, ha acusat als seus dos contrincants de recolzar el Tractat de Lliure Comerç NAFTA, que segons ell "ha perjudicat greument Carolina del Sud".

Les votacions en els caucus de Carolina del Sud es faran dissabte, i s'espera que siguin claus per consolidar de manera important un dels candidats demòcrates de cara a l'esperat "superdimarts". La població afroamericana a l'estat és molt important, i tant Hillary Clinton com Barack Obama han desplegat les seves estratègies per fer-se amb el vot d'aquest col·lectiu.

Anar al contingut