Washington

Obama transmet a diversos mandataris que vol una "transició ordenada" a Egipte

Els Estats Units aposten per una transició ordenada cap a la democràcia com a sortida a la crisi d'Egipte. Ho ha dit aquest diumenge a la nit el president Barack Obama i hores abans havia fet el mateix la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton. Ni Obama ni Clinton, però, s'han mullat per cap dels dos bàndols. No han donat suport als revoltats, però tampoc han retirat la confiança al govern de Hosni Mubarak. Pel que fa a l'ajuda econòmica i militar que els EUA aporten a Egipte, la secretària d'Estat ha afirmat que ara mateix no hi ha sobre la taula tancar l'aixeta al règim egipci.

Actualitzat
Els Estats Units i Occident continuen pressionant el règim de Hosni Mubarak perquè cedeixi a la democràcia. La secretària d'Estat nord-americana ha deixat clar en diverses entrevistes -a la CCN, a l'NBC, a la CBS i a Fox News- que els EUA estan per una "transició ordenada". Aquest diumenge a la nit també ho ha dit el president, Barack Obama, qui aquest cap de setmana ha parlat amb els màxims mandataris de Turquia, Israel, l'Aràbia Saudita i el Regne Unit sobre la situació d'Egipte. Obama aposta per una transició cap a un govern que doni resposta "a les aspiracions del poble", sense ser més específic.

En aquesta línia anava el missatge que hores abans havia donat la cap de la diplomàcia dels Estats Units, Hillary Clinton. "El destí d'Egipte depèn del poble egipci", ha afirmat Clinton. Aquestes paraules de Clinton, però, no suposen tampoc el suport als manifestants. Washington té com a objectiu la democràcia però no es defineix a favor de cap bàndol. De fet, la secretària d'Estat no ha volgut contestar a la pregunta de si el règim de Mubarak és estable o no. "No es tracta de qui reté el poder, es tracta de com respondrem a les necessitats i queixes legítimes expressades pel poble egipci", ha explicat Clinton. De tota manera, la petició d'unes "eleccions lliures i justes" deixa entre l'espasa i la paret el mandatari egipci.

Tot i aquesta pressió, de moment els Estats Units no retiraran l'ajuda econòmica i militar al país africà. Clinton assegura que els milions de dòlars en armament no estan en qüestió.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut