Catalunya

Clint Eastwood i la llei contra la violència de gènere marquen el primer dia de la selectivitat

Primer dia de les proves d'accés a la universitat. La selectivitat ha convocat aquests dimarts un total de 24.768 estudiants catalans, 157 menys que l'any anterior. Al final de la jornada, molts creien que no n'hi havia per tant. La primera prova, i una de les més temudes, la de català, ha acabat amb una opció més escollida que l'altra. A la de castellà, els alumnes han hagut de reflexionar sobre la llei contra la violència de gènere. A la tarda, llengua estrangera. Molts han sortit optimistes, però encara els esperen dos dies més de nervis. El resultat detallat de les proves d'accés a la universitat el podran veure els estudiants el dia 29 de juny als seus instituts, però dos dies abans, a partir del 27, ja el podran consultar per internet.

Actualitzat

Els alumnes que s'han examinat de català a la facultat de Filosofia, Geografia i Història han trobat la prova "accessible" i majoritàriament s'han decantat per l'opció A, amb el text "Un home sol", de Francesc Sarés. Els alumnes han preferit aquesta primera opció a la B, un article periodístic publicat a "El Punt" sobre la pel·lícula "Banderas de nuestros padres", de Clint Eastwood. A la segona prova del dia, la de castellà, els alumnes han hagut de reflexionar sobre la llei contra la violència de gènere.

Pel que fa a l'examen de català, un dels alumnes que han fet la prova, Josep Palau, ha indicat que l'opció B era un text més científic i més tancat, i que per això s'ha trobat més còmode fent el text de Sarés, "més obert i més literari".

A la tarda ha tocat llegir, escriure i escoltar llengua estrangera, l'anglès per a la gran majoria. Molts el primer que fan quan surten de l'examen és buscar el seu professor de batxillerat. Aquí es comença a veure si la cosa ha anat bé.

Amb tot, els alumnes han indicat ja que el dia que els fa més por és aquest dimecres quan s'examinaran de les assignatures per modalitats.

Aquest any la majoria d'examinats, 24.155, vénen del Batxillerat, 384 són repetidors, 221 volen apujar nota i 8 han fet el Batxillerat a l'estranger. La nota d'aquests exàmens compta un 40% a la mitjana final que serveix per triar una carrera.

Per demarcacions

La demarcació de Barcelona és la que concentra més estudiants, 18.760, seguida de Girona, amb 2.267, Tarragona, amb 2.210, i Lleida, amb 1.531. Els instituts i edificis universitaris de setze poblacions catalanes acullen les proves, a través de 133 tribunals.

Els exàmens continuaran demà amb les matèries optatives, com història o filosofia, química, llatí i dibuix artístic o física o bé matemàtiques. L'últim dia serà el torn de biologia i geologia o física i història de l'art.

Des de l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya han denunciat l'increment de les taxes que els alumnes han de pagar per presentar-se a les proves. Són 82,62 euros, que segons l'organització "suposa una despesa afegida" a la matrícula i al transport que hauran de pagar per anar a la universitat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut