Dues dones assegudes en cadira de rodes d'esquena a la càmera.
Dues dones assegudes en cadira de rodes d'esquena a la càmera.
Madrid

Cleries denuncia l'asfíxia econòmica per l'incompliment de l'Estat amb la llei de la dependència

La llei de la dependència és redefinirà de dalt a baix abans del mes de juny. La ministra de Sanitat, Ana Mato, i els consellers de totes les comunitats s'han donat un marge de dos mesos per modificar una llei que ara per ara és insostenible. Canviaran el barem per accedir a les ajudes, revisaran la cartera de serveis i estudiaran un nou model de finançament. El conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, ha tornat a reclamar a l'estat els diners pactats fins ara, i ha dit que els serveis jurídics estudien la possibilitat de demandar l'estat per incompliment de la llei. Mato li ha contestat que no es pot fer res més i que, si no s'hi arriba, que es retalli d'altres partides.

RedaccióActualitzat
En aquests dos mesos, segons ha explicat Ana Mato, es tracta d'analitzar el funcionament i el finançament de la llei i "d'establir criteris comuns i serveis bàsics per garantir els mateixos serveis amb la mateixa qualitat a tot Espanya".

Per dur-ho a terme, s'han creat quatre grups de treball que analitzaran els barems de qualificació, la qualitat i adequació dels serveis, els procediments i tràmits, i els aspectes econòmics de la llei. Aquests informes, que s'hauran de presentar d'aquí a un mes, serviran per elaborar un catàleg de "mesures conjuntes" per millorar el sistema. Aquests resultats es presentaran al Congrés en el termini de dos mesos i formaran part del pacte sociosanitari que vol impulsar el govern espanyol.

Pel que fa a les retallades de finançament, Ana Mato ha remarcat que l'executiu ja ha fet un "important esforç" pressupostari augmentant en un 18% la seva contribució per garantir els mínims i que ara és el torn de les comunitats autònomes "d'estrènyer-se el cinturó "i garantir que les necessàries retallades" no recaiguin en els ciutadans. "Espero que les comunitats autònomes estalviïn en altres despeses i no en dependència. És una qüestió de prioritats", ha dit la ministra, després de subratllar que "quedar-se fora del sistema de dependència, no es quedarà ningú, perquè el govern ha garantit els mínims ".

El conseller català de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, ha tornat a reclamar a l'estat els diners pactats fins ara per aplicar la llei. El govern central està incomplint les seves obligacions, suprimint algunes partides de la llei de la dependència i obligant la Generalitat a assumir més d'un 70 per cent del seu cost. El conseller ha anunciat que els serveis jurídics estudien la possibilitat de demandar l'estat per incompliment de la llei. "El que no farem de cap manera és renunciar a defensar les nostres compètencies, els recursos per poder atendre bé la gent i que aleshores les decisions del govern siguin unilaterals. Si es vol diàleg, que hi hagi diàleg en tot i per a tot."

Ana Mato ha contestat al conseller que no es pot fer res més i que, si no s'hi arriba, que es retallin altres partides.

Aplicació precipitada

La ministra de Sanitat ha explicat que s'han detectat molts defectes en la llei de la dependència i que aquests han estat denunciats per les mateixes comunitats autònomes. L'entrada en vigor "una mica precipitada" de la llei ha resultat un "laberint normatiu" que cal ordenar.

Les previsions que es van fer quan va entrar en vigor la llei tampoc no han estat encertades. Així, el 2007 es calculava que el 2015, quan estava previst que el sistema estigués en ple funcionament, hi hauria 1.173.000 dependents, però avui en dia ja sumen el milió i mig. El cost per al 2015 també és el doble del previst inicialment.
Anar al contingut