Barcelona

Clam del sector radiotelevisiu de Catalunya contra el projecte de llei general de la comunicació audiovisual

La llei de la comunicació audiovisual que prepara el govern espanyol no agrada gens als professionals d'aquest sector a Catalunya. Diverses entitats hi veuen una invasió de competències que són de la Generalitat, i demanen canvis abans que s'aprovi a Madrid. Entre les crítiques, que la nova llei és centralista, no fomenta el plurilingüisme i és permissiva amb les televisions privades.

Actualitzat
La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) o el Col·legi Professional de l'Audiovisual consideren que la llei general de la comunicació audiovisual és centralista i permissiva amb les televisions privades. També manifesten que la normativa que prepara el govern espanyol no fomenta el plurilingüisme, i que si es tira endavant, Catalunya no podrà supervisar les emissores que emeten a aquí des de Madrid, com ara la cadena SER o la COPE.

A més, creuen que la nova llei envaeix competències catalanes: per exemple, les funcions del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, el CAC, l'òrgan que regula el sector audiovisual a Catalunya.

Ara, el Col·legi Professional de l'Audiovisual iniciarà una roda de contactes amb els partits catalans perquè facin pressió a Madrid i intentin redreçar aquesta llei. 

La CCMA, per la seva part, ja ha remès als grups del Congrés i el Senat les seves esmenes a la llei, en les quals demanen que les comunitats autònomes puguin autoritzar les emissions procedents d'altres comunitats als seus territoris. Aquestes esmenes, reclamen, a més, que es consideri l'especificitat del marc legislatiu català en matèria audiovisual i dels serveis públics en una llengua diferent del castellà, segons ha explicat el president de la Corporació, Albert Sáez. Per la CCMA, el text xoca amb les competències de la Generalitat en aquesta matèria. Per això, reclamen que la normativa precisi que "només té aplicació directa per als serveis que operen amb llicències de l'Estat i que s'aplica subsidiàriament a les comunitats que no hagin desplegat un marc legislatiu propi".

El projecte de llei estableix que el finançament públic no podrà sostenir activitats ni continguts que no responguin al servei públic. I en aquest sentit, la Corporació Catalana ha recordat que una de les seves funcions essencials és la promoció i la difusió de la llengua i la cultura catalanes, "funció present en totes les activitats de Televisió de Catalunya i de Catalunya Ràdio". Així, recorden que una anàlisi del mercat audiovisual a Catalunya evidencia que els mitjans de la Corporació són actualment els únics que poden garantir la promoció del català.

Anar al contingut