Clam del sector de l'alimentació contra l'impost de les begudes ensucrades

Dotze organitzacions de fabricants de begudes, pagesos, hotelers i grans cadenes de distribució demanen a Rajoy que porti l'impost català al TC
Clam del sector de l'alimentació contra l'impost de les begudes ensucrades
Madrid

Clam del sector de l'alimentació contra l'impost de les begudes ensucrades

Dotze organitzacions de fabricants de begudes, pagesos, hotelers i grans cadenes de distribució demanen a Rajoy que porti l'impost català al TC
Prestatges amb begudes ensucrades en un supermercat

Prestatges amb begudes ensucrades en un supermercat

El sector de la indústria alimentària espanyola ha demanat per carta a Mariano Rajoy que porti al Tribunal Constitucional l'impost català que grava les begudes ensucrades.

Consideren que l'impost -aprovat encara no fa 3 mesos, però encara sense reglament per aplicar-lo- trenca la unitat de mercat i el principi de territorialitat i obstaculitza la lliure circulació de mercaderies.

Des d'associacions de pagesos fins a hotelers i totes les baules de la cadena de producció alimentària hi troben tot tipus de pegues. Com Aurelio del Pino que és el responsable de l'associació de supermercats.

"Al magatzem, has de tenir els lots separats en funció de quin sigui l'establiment on es vagin per saber quins hauran d'anar amb l'impost i quins aniran sense l'impost"

 

 

Asseguren que l'impost té un impacte molt negatiu perquè es tracta d'una mesura discriminatòria. Pedro Barato, president d'ASAJA, ho veu com un disbarat.

"Nosaltres rebutgem aquest impost. Des del nostre punt de vista, del sector productor, és una autèntica aberració i una autèntica barbaritat."

Argumenten que l'impost els costarà diners, tot i que encara no han fet comptes. Mauricio García lidera la federació d'indústries d'alimentació i begudes:  

"L'impacte econòmic ara mateix, fins que no es posi en marxa i ho portem a terme serà difícil de percebre, però sí sabem que incrementarà el cost per la tramitació administrativa, el cost al consumidor... una sèrie d'impactes que seran negatius sense cap mena de dubte."

♦ Alguns estudis assenyalen que l'impost al sucre beneficia la salut i el sistema sanitari

L'impost ha de ser liquidat pels operadors que distribueixin el producte a supermercats, bars i restaurants. Es pot aplicar a refrescos, sucs, sodes, begudes energètiques, llets endolcides i aigües amb sabors.