Madrid

Ciutadans vira al liberalisme i esborra la socialdemocràcia del seu ideari

RedaccióActualitzat

Ciutadans ha esborrat del seu ideari el socialisme que duia des dels inicis. El partit gira cap al centredreta. A partir d'ara, la formació es definirà com a liberal progressita, tal com volia Albert Rivera.

La refundació que s'ha materialitzat en l'assemblea general del partit, que té com a objectiu governar al 2019. L'assemblea, que es fa aquest cap de setmana a Madrid, també ha ratificat, amb el suport de tots els compromissaris, l'informe de gestió de Rivera.

El nou ideari ha rebut el 89% dels suports. Els defensors a la ponència de totes dues posicions, Jordi Cañas i Juan Carlos Girauta, deien que calia fer el debat i confiaven que la decisió no comportaria divisions.

Derrota dels socialdemòcrates

L'ala socialdemòcrata catalana, amb Sergio Sanz i Jordi Cañas al capdavant, ha tractat de mantenir el document fundacional del partit, que explicitava la influència de la socialdemocràcia.

Malgrat l'intent de mobilitzar els compromissaris, el text ha estat tombat per 142 vots en contra, 50 a favor i tres abstencions. Tot i perdre, els defensors de mantenir la socialdemocràcia estaven satisfets d'haver obtingut un 25% dels vots a favor de la seva esmena.
   
L'informe de Rivera, per unanimitat

A primera hora, els participants en aquesta assemblea han constituït els grups de treball i el president, Albert Rivera, ha llegit l'informe de gestió, que s'ha aprovat amb el 97% dels vots. 482 delegats han votat a favor, 8 en contra i 13 s'han abstingut.

Rivera ha destacat el creixement del partit, tant en nombre d'afiliats com de càrrecs electes. També ha presumit que Ciutadans no té deutes amb els bancs, la qual cosa, al seu parer, li deixa les mans lliures per lluitar contra la corrupció. I ha reiterat que l'objectiu és entrar a formar part de governs el 2019.

Rivera i la seva executiva arriben a l'assemblea de Ciutadans amb les primàries guanyades amb el 87% dels vots.

"No" als govern de coalició

L'assemblea de C's ha rebutjat dues esmenes que apostaven perquè la formació taronja entrés en governs de coalició abans del 2019.

El líder del partit, Albert Rivera, i el secretari general, José Manuel Villegas, han insistit aquest dissabte que l'objectiu és preparar el partit perquè pugui fer aquest salt al pròxim cicle electoral que comença al 2019, però no abans.

La ponència del partit aposta per mantenir el partit fora dels governs, i l'assemblea ha rebutjat els plantejaments que apostaven per fer aquest salt en els casos en que fos "necessari" o "important per mantenir el govern", tan si es tractava de consistoris locals, autonòmics o estatal.

Sense majoria catalana

Qui decideix són els 600 compromissaris de l'assemblea, on, per cert, els catalans ja no són majoria. I és que on hi ha més militants de Ciutadans és a Madrid, més de 6.000; seguit d'Andalusia, amb prop de 5.300, i el País Valencià, amb gairebé 4.800. Catalunya és la quarta autonomia en nombre de militants, amb 3.500.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut