Barcelona

Ciutadans, PSC i PP demanen a Mas que deixi el càrrec després del no de la CUP

Des d'En Comú Podem es defensa la posició de la CUP i apunten que "no hauria de sorprendre ningú" que la formació faci el que va dir en campanya

Actualitzat

L'endemà de l'assemblea de la CUP en què es va votar en contra d'investir Artur Mas, Ciutadans, el PSC i el PP han tornat a demanar al president de la Generalitat en funcions que plegui. De fet, només Esquerra Republicana ha continuat defensant aquest dilluns la candidatura de Mas com a president. Mentrestant, l'escenari d'unes noves eleccions ja comença a ser considerat obertament per molts dels partits de l'oposició.

Els socialistes critiquen que Mas estigui disposat a tot per ser president i han qualificat d'"insòlit" que Mas "vengui" Catalunya buscant el suport de la CUP. La candidata dels socialistes catalans el 20-D, Carme Chacón, també ha alertat del perill d'unes noves eleccions:

"Anar a les cinquenes eleccions en cinc anys són l'evidència més gràfica del fracàs d'Artur Mas, que ha anat convocant de forma avançada un i altre cop els catalans i ha anat perdent suport però seguint agafant-se a la cadira."

Chacón ha reiterat a Mas l'oferta que va fer Iceta de formar una majoria catalanista alternativa a la de la CUP, però per fer-ho és "imprescindible" que abandoni l'independentisme i retirar la declaració de "desconnexió" aprovada pel Parlament.

La segona força al Parlament, Ciutadans, creu que Mas, "d'una manera racional, no té més marge que dimitir".

"Que dimiteixi, que faci un pas enrere i reconegui que ha fracassat i que amb això no anem enlloc els catalans."

Inés Arrimadas també ha manifestat que, si es convoquen noves eleccions, al partit estan "preparats per poder governar, perquè no podem perdre cap dia més".

En la mateixa línia, el PP també demana a Mas que deixi el càrrec i alerten del risc que sigui la CUP qui tingui la clau del futur govern.

"Que uns senyors de la CUP reunits en assemblea a Manresa decideixin quin ha de ser el govern que ha de regir el destí de la Generalitat els propers temps és una cosa que ni en els pitjors malsons podíem haver pensat."

El ministre de l'Interior i candidat el 20-D, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat que "el millor que podria fer" Mas, "per dignitat política", és "anar-se'n a casa, convocar noves eleccions i que s'obrís un nou escenari en què s'abandonés el despropòsit en el qual estem instal·lats, es torni al seny, a la normalitat institucional i la seguretat jurídica". El ministre ha considerat "tràgic" que la governabilitat de Catalunya "estigui en mans d'un partit que es defineix com a antieuro, antisistema, anticapitalisme, anti-OTAN i anti-UE".

Des d'En Comú Podem, en canvi, es defensa la posició de la CUP i el cap de llista al Congrés, Xavier Domènech, ha apuntat que "no hauria de sorprendre ningú" perquè la formació anticapitalista es limita a fer el que van dir en campanya.

"Ells van mantenir durant la campanya electoral que no investirien Mas per activa i per passiva i, per tant, han complert allò que han dit. El problema segurament és d'aquells partits que no estan acostumats a complir allò que diuen en campanya."

Per últim, Unió Democràtica ha instat Junts pel Sí a explorar altres possibilitats de govern. El candidat democratacristià a les eleccions del 20-D, Josep Antoni Duran i Lleida, ha opinat que la CUP està sent "coherent" amb el seu discurs de no investir Artur Mas i ha culpat CDC de la manca de govern a Catalunya, perquè no està buscant un soci que doni estabilitat al país.

"Hauria d'intentar pactar amb el PSC, ajornar el tema independentista."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut