Girauta i Rivera, al Congrés dels Diputats (EFE)
Girauta i Rivera, al Congrés dels Diputats (EFE)
Madrid

Ciutadans obre la porta a un govern de coalició amb el PSOE i vol que Podem hi doni suport

Quan falten dos dies per a la primera reunió a tres entre PSOE, Podem i Ciutadans, Joan Carles Girauta ha defensat que "un govern monocolor del PSOE seria massa dèbil per tirar endavant l'acord de reformes"

Actualitzat

Quan falten dos dies per a la primera reunió a tres entre PSOE, Podem i Ciutadans per intentar trobar una fórmula que faci fora Mariano Rajoy de La Moncloa, el partit d'Albert Rivera ha obert la porta a formar part d'un executiu presidit per Pedro Sánchez. Aquesta opció, sobre la qual C's havia evitat pronunciar-se fins ara, l'ha defensat clarament el portaveu de la formació al Congrés dels Diputats, Joan Carles Girauta.

Girauta defensa un govern de coalició

Girauta ha apostat per un govern de coalició entre el seu partit i el PSOE i demana que Podem no només s'abstingui, sinó que hi voti a favor. Girauta ha afirmat que l'executiu que defensa el partit taronja "ha d'estar constituït per membres del PSOE i de Ciutadans", una fórmula que fins ara no havien defensat clarament, tot i que ha assenyalat que des de fa un o dos mesos no ho descarten.

D'aquesta manera, Ciutadans canvia d'estratègia dos dies abans de la trobada a tres amb el PSOE i la formació de Pablo Iglesias. El cap de llista per Barcelona de la formació taronja no ha indicat "quins ministeris o carteres voldria Ciutadans", però ha assenyalat que no servirà de res que s'aprovi la investidura de Sánchez si durant la legislatura no es poden tirar endavant les polítiques acordades.

"Un govern monocolor del PSOE seria massa dèbil per tirar endavant l'acord de reformes."

És per això que aposta per "un govern estable i una legislatura sencera". A banda dels vots per investir Sánchez, Girauta ha demanat a Podem que voti a favor de les reformes incloses en l'acord de legislatura signat pels líders del PSOE i C's: "Els demanem que, amb els seus escons, hi donin suport", ha dit.

Hores després, fonts de Ciutadans han assegurat a l'agència EFE que entrar en un govern amb el PSOE "no està sobre la taula", tot i les paraules de Girauta. Aquestes fonts han matisat que, si bé no es descarta entrar en un executiu, "ni s'ha parlat, ni negociat, ni és un objectiu polític".

L'acord PSOE-C's, "únic" marc

De cara a la reunió d'aquest dijous, els negociadors de Ciutadans transmetran a Podem que per ells hi ha un "únic" marc, "integral, suficient, viu, útil, reformista i constitucionalista", que és el pacte signat amb el PSOE. El portaveu parlamentari ha defensat la importància del pacte amb els socialistes, perquè "és el resultat de moltes cessions per totes dues parts". És per això que no vol obrir "un altre capítol de cessions amb una força com Podem", de la qual ha dit que no estan d'acord "amb cap dels seus fonaments".

"Creuen que hi anem per negociar quant augmenta la despesa pública o quan es fa el referèndum a Catalunya? Que no ens coneixen? No negociarem res d'això."

En la mateixa línia, el secretari de Comunicació del partit, Fernando de Páramo, ha advertit Podem que Ciutadans "s'aixecarà de la taula" i "no continuarà" les negociacions si no accepta la "totalitat" de l'acord subscrit amb el PSOE:

"Si es canvia una coma de les reformes, no continuarem negociant amb els senyors de Podem."

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut